VTSV odgađa izbor glavnog tužioca

O izboru novog glavnog tužioca Državnog tužilaštva neće se glasati sutra iako je to najavljeno kao jedna od tačaka sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, a članovi će umjesto izbora glasati o mogućem poništavanju konkursa, potvrdio je Halil Lagumdžija, predsjednik Vijeća.
Halil Lagumdžija

Prema riječima Lagumdžije, u četvrtak neće biti imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva BiH zbog odluke Podvijeća da ne predloži nikoga od kandidata, a ta odluka će se razmatrati u nastavku sjednice VSTV-a.

-Raspravljat će se o toj odluci, ako Vijeće zauzme suprotan stav, većinski, onda, po nekoj proceduri, moglo bi se odmah Podvijeće povući, zauzeti stav u skladu s odlukom Vijeća i predložiti [kandidate]. Ali to ide tek na narednoj sjednici. Sutra ne može biti imenovanja. Sutra će biti rasprave inicijalno o stavu Podvijeća – pojasnio je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, ovakva odluka Podvijeća je došla jer se smatralo da nije dobro ići u proceduru s jednim kandidatom, piše BIRN. Kako je rekao, to je stav Podvijeća o kome će u četvrtak odlučivati svi članovi VSTV-a.

-Sutra je ta rasprava o stavu Podvijeća da se poništi konkursna procedura, odnosno da se ide u novu konkursnu proceduru. I ako taj stav ne dobije potrebnu većinu, to automatski znači da će se ići u meritorno imenovanje, ali bi se to moglo desiti tek na narednoj sjednici Vijeća, ako prođe taj prijedlog – naveo je Lagumdžija.

Na sjednici VSTV-a u četvrtak su kandidati za glavnog tužioca Tužilaštva BiH trebali iznijeti svoj program rada.

Lagumdžija je ranije kazao da će na intervjue biti pozvani Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić, s obzirom na to da su njihove prijave verifikovane.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *