VSTVBiH: Ivana Mott-Bašić i Edita Velagić imenovane za sutkinje Kantonalnog suda Tuzla

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 3. jula 2023. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH

0
194
kantonalni sud tuzla potvrdjena optuznica protiv dvije grupe radi trgovine narkoticima
Kantonalni sud Tuzla (Foto: Arhiva/TL)

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom redovne sjednice, koja je održana 24. i 25. maja u Mostaru, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Tako suFederacije BiH, a Edita Velagić i Ivana Mott-Bašić na pozicije sudije Kantonalnog suda u Tuzli.

Istovremeno, Duško Miloica imenovan je na poziciju predsjednika Okružnog suda u Prijedoru, Nikola Aničić na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Kotor Varoši, Dražen Vulin na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu, a Saša Petković na poziciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 3. jula 2023. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here