VSTV poništava konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) danas će donijeti odluku o poništavanju konkursa za izbor novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

U ponedjeljak je Podvijeće VSTV-a odlučilo da ne predloži nikoga od kandidata, te da se poništi konkurs.

“Raspravljat će se o toj odluci, ako Vijeće zauzme suprotan stav, većinski, onda, po nekoj proceduri, moglo bi se odmah Podvijeće povući, zauzeti stav u skladu s odlukom Vijeća i predložiti [kandidate]. Ali to ide tek na narednoj sjednici”, pojasnio je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Istog dana kada je Podvijeće predložilo poništavanje konkursa, Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije tužiteljici Diani Kajmaković, koja je bila jedna do kandidata za poziciju glavnog tužioca, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Osim Kajmaković na konkurs su se prijavili Milanko Kajganić, v.d. glavnog tužiocaa koji je od maja mjeseca upoznat sa informacijama da se Kajmaković dovodi u vezu sa kriminalcima koji su je spominjali putem aplikacije Sky. Kajganić je Kajmaković prebacio u Odjel za ratne zločine i sklonio je sa predmeta vezanih za Sky aplikaciju.

Isto je uradio sa tužiocem Olegom Čavkom koji je također spomenut u razgovorima kriminalaca na Sky komunikaciji.

Treći kandidat je Miroslav Janjić, dugogodišnji tužilac koji je imao visoke ocjene Komisije.

Kako javlja portal “Istraga” Miroslav Janjić odustao je od kandidature za glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Kandidat Seid Marušić je nakon bodovanja ispao iz dalje utrke.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *