VSTV: Moguća disciplinska odgovornost rukovodilaca pravosudnih institucija

Predsjednik i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) Halil Lagumdžija, Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović zatražili su provjeru informacije o načinu korištenja sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima u BiH – CMS i TCMS.

Povodom informacija koje su se pojavile u javnosti u vezi s neodgovarajućim korištenjem tog sistema, nadležni iz VSTV-a zatražili su da se nakon provjere podaci o tome dostave Uredu disciplinskog tužioca kako bi utvrdio da li postoje elementi disciplinske odgovornosti predsjednika sudova i glavnih tužilaca u tim eventualnim radnjama.

Razmatrajući aktuelna pitanja, predsjednik Lagumdžija i potpredsjednice Gorušanović-Butigan i Simeunović su se dopisom obratili Državnom sigurnosnom organu Ministarstva sigurnosti BiH kao nadležnom organu za primjenu Zakona o zaštiti tajnih podataka u kojem je zatražena informacija o stanju implementacije tog zakona i pratećih propisa u bh. pravosudnim institucijama.

Kako je navedeno u saopćenju VSTV-a, nakon prijema te informacije, bit će razmotreno da li će informacija o eventualnom izostanku implementacije Zakona od sudova i tužilaštava, odnosno njihovih rukovodilaca, biti dostavljena Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *