VSTV: Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice

iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj koji se odnosi na nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, te propuštanje, kžu u VSTV

0
119
gordana tadic smjena vstv
Gordana Tadić (Foto: Arhiva)

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić razriješena je te dužnosti i premještena je na mjesto tužiteljice, saopćeno je danas iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

“Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće), odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela je odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tužene za disciplinske prekršaje, postupajući suprotno članu 5.2. Etičkog kodeksa za tužioce koji propisuje da će tužilac posvetiti profesionalnu djelatnost svojim dužnostima, koje uključuju ne samo obavljanje tužilačke funkcije, nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužilaštva, čime je iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 8. „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i tačka 17. „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“ Zakona o VSTV BiH”, navodi se, a prenose Vijesti.ba.

“Tuženoj se za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka (e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izriče disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, navode.

Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od 8 dana od dana prijema odluke, saopćeno je.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here