VSTV BiH traži odgodu roka za formiranje odjela koji će provjeravati sudije i tužioce

Zakon kao takav je potreban, na njegovom donošenju su insistirali članovi VSTV-a BiH, ali je rok za formiranje ovog odjela kratak, poručeno je sa sjednice VSTV-a BiH, zbog čega je tražena odgoda za početka primjene Zakona

Funkcionalan odjel je nužan za provjeru i stupanje na dužnost svih nosilaca pravosudnih funkcija

Približava se 23. decembar rok za početak primjene Zakona o izmjenama i dopunama zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. Do tada bi trebao početi i rad odjela koji će provjeravati imovinu sudija i tužilaca, kao i disciplinsku odgovornost članova Vijeća. Zakon kao takav je potreban, na njegovom donošenju su insistirali članovi VSTV-a BiH, ali je rok za formiranje ovog odjela kratak, poručeno je sa sjednice VSTV-a BiH, zbog čega je tražena odgoda za početka primjene Zakona. U suprotnom, kako tvrdi predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija, moglo bi doći do blokade izbora novih sudija i tužilaca.

„Zbog čega je bitan početak rada tog odjela? Zato što zakon kaže da sve novoimenovane sudije i tužioci, pa čak i oni koji napreduju, moraju proći provjeru. Ne mogu preuzeti dužnost prije nego što prođu provjeru tog odjela. Dakle, funkcionalan odjel je nužan za provjeru i stupanje na dužnost svih nosilaca pravosudnih funkcija“, istakao je Lagumdžija.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *