VSTS ostaje u svom mandatu, Prijedlog zakona odbijen

0
250

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) odbili su Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a u sadasnjem sastavu, a koji je danas takođe dobio negativno misljenje Ustavnopravne komisije Doma naroda.

Za ovu odluku je glasalo osam delegata, dok je protiv bilo šest.

Dragan Mektić je nakon odbijanja njegovog Prijedloga rekao da je njegov cilj bio pokušaj rješavanja nekih stvari, jer je stanje u pravosuđu loše.

-Upravo zato što to pitanje nije riješio prethodni saziv SM dao sam ovaj prijedlog. Da bi nesto počelo da se rješava. Čuli smo stavove EU i PIC-a. Stanje u pravosuđu je loše. Kad napravite korak i pokušate nešto, nađu hiljadu demagoskih razloga i nikom nista. Postojalo je više zaključaka do sada gdje su propisani rokovi za novi Zakon o VSTS-u. Nikad nista nije uradjeno. I sad vidimo, niko ništa konkretno nije predlozio. Iznenadila me je diskusija delegata, kazao je Mektić.

Mektićev prijedlog je izazvao dosta polemike među delegatima, pa je zamjenica predsjedavajućeg Kluba srpskog naroda Dušanka Majkić izjavila da je SNSD ranije rekao da u Domu naroda nikad neće podržati prijedloge koji dolaze iz “Adilove grupe” u Predstavničkom domu, te da je skandalozno što prijedlog dolazi od nekoga protiv koga se vodi krivični postupak, čime se, prema njenim riječima, jasno vidi namjera ovog zakona.

Sa druge strane Mladen Bosić (SDS) je naglasio da u BiH pravosuđe funkcioniše samo kod onih koji ga vode, kao i kod njihovih političkih mentora. On je podsjetio da su prije dvije godine u Predstavničkom domu skoro usvojeni zaključci o neophodnosti novog Zakona o VSTS-u, ali da komisija nikada nije formirana jer Vlada RS nije dala svog člana.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba hrvatskog naroda Boriša Čolak istakao je da bi fokus trebao biti na mišljenju Ustavnopravne komisije, te da bi prihvatanjem načela na kojima se ovaj zakon temelji skroz promijenili odnos izmđu VSTS-a i Parlamenta.

-Ovaj Parlament ipak treba imati određenu ulogu u odnosu VSTS-a. Moze li sutra, prema ovom konceptu, Parlament smjenjivati clanove VSTS-a? Ja bih bio za to da imamo aktivno ulogu, čak i u imenovanju clanova VSTS-a, ali neka ih sve predloži profesionalna zajednica, rekao je Čolak.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović rekao je da je stanje u pravosuđu loše, i da je to mišljenje polovine delegata.

On je naglasio da je strateški cilj članstvo u EU, te da je veoma bitno to što su oni nezadovoljni stanjem u pravosudnom sistemu BiH.

Ovaj Prijedlog je ranije usvojio Predstavnički dom na prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića, a rokovi za prestanak mandata sadasnjeg sastava VSTS-a i imenovanja novog su istekli.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su danas na sjednici Prijedlog odluke o imenovanju članova interparlamentarnih grupa prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za bilateralnu saradnju s parlamentarnim tijelima drugih zemalja.

Dom naroda je usvojio Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH za za 2018. godinu, broj: 02-50-18-335/20 od 17. juna 2020. i za 2019. broj: 02/1-50-18-172/20 od 17. juna 2020.; Izvještaj o radu Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH za 2018., broj: 02/2-50-18-1245/20 od 24. juna 2020. i za 2019. broj:02/2-50-18-172/20 od 24. juna 2020.; Izvještaj o radu Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH za 2018., broj: 02-50-8-1034/20 od 29. maja 2020., i 2019. broj: 02-50-18-172/20 od 29. maja 2020.

Delegati nisu usvojili Izvještaj o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2019., niti su dali podršku za imenovanje nijednog do osam kandidata za zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Nije usvojena ni delegatska inicijativa Zlatka Miletića za hitno izdvajanje finansijskih sredstava za rješavanje statusa i problema funkcioniranja Srednje medicinske škole Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II” u Bihaću.

Usvojen je Prijedlog odluke o imenovanju članova Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta, te data saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavki medicinskih protivmjera za Bosnu i Hercegovinu, dostavljen od Predsjedništva BiH.

Sjednica je završena davanjem saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine (primalac), koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, i Federacije BiH, koju zastupa Federalno ministarstvo finansija i Federalno ministarstvo prostornog uređenja (agencija za izvođenje projekata), u iznosu 9.500.000 eura – Energetska efikasnost u javnim zgradama; kao i za ratifikaciju Sporazuma o zajmu (Hitni projekat za COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here