Vrijeme predizbornosti: Naša stranka pokušala samoubistvo!

3
400

Još dok vidovita Dževahira baca kašike da bi saznala hoće li će se izbori za lokalnu vlast održati 15. novembra, već su počela strančarenja o tome ko će s kime, ko će protiv koga, a naročito ko će kome. Dakle, velike i male stranke, veće ili manje, njihove gazde i pomoćno osoblje, planiraju kako će što više narodnih glasova dobiti i, u skladu s rezultatima, narodom vladati ne hajući šta narod hoće, a šta neće, čime se Tuđmanova teza: “Narod je stoka sitnog zuba!“ u potpunosti čini tačnom!

Do prije tri-četiri dana se vjerovalo da je Naša stranka, na čelu sa zlatnokosim i zlatnoustim Predragom Kojovićem, na dobrom putu da među seoske barabe, varalice, džeparoše, sitne i krupne sjecikese organizovane u udruženja koje se bespravno zovu političke stranke, unijeti malo političke kulture, to jest evropejstva. Međutim, na zadnjoj sjednici Glavnog odbora NS, Predrag Kojović je više ličio na evropejca Halilčića iz Sušićeve tv-serije „Tale“ nego li na samog sebe! Evo priče od početka pa do kraja.

Helem, Gradski odbor je prije skoro mjesec dana za gradonačelnika Tuzle nominirao ing. Deviša Čička, vlasnika male firme i veoma angažiranog javnog djelatnika, načitanog čovjeka koji je i stub gradske stranačke organizacije. Rekli bi, našli su kandidata po mjeri, sposobnog da uđe u borbu za prvog među Tuzlacima. Međutim, na sjednici Glavnog odbora, koja je održana baš u Tuzli, uzdanici Naše stranke, koja ima i dva kantonalna poslanika i jednu federalnu poslanicu, pokazalo se da i u njoj ima „hazjain“, to jest gazda na čelu komunističkog instituta – demokratskog centralizma. Gazda je, zna se, tavariš Kojović!

Dakle, tavariš Kojović je dozvolio da Glavni odbor poništi volju najjače stranačke organizacije izvan Sarajeva i da odloži kandidaturu ing. Čička. Doduše, poslije duge i konstruktivne idejne i političke rasprave među drugovima i drugaricama. A sva politika i sva rečena ideja Naše stranke se nalazi u prethodno donijetoj odluci gazde da se prije konačne odluke izvrše konzultacije sa starijim bratom u Moskvi – Nerminom Nikšićem, gazdom SDP-a! To jest, mali gazda traži dozvolu velikog gazde! Samostalno i demokratski! I ko sad tvrdi da Komunistička internacionala ne postoji!

Drugi par opanaka govori o tome da dvojica gazda imaju zajedničkog kandidata za mjesto i to u liku i nedjelu dvodecenijskog šefa kriminalnog holdinga Grada Tuzle, Jasmina Imamovića! Taj drugi par opanaka bi značio pokušaj samoubistva Naše stranke! I to, na svom najjačem političkom prostoru.

U tuzlanskim sokacima i mahalama se čuju glasovi, kako iza pokušaja samoubistva Naše stranke stoje njen član i kantonalni poslanik Selim Bešlagić, zet mu Zlatko Berbić i Jasmin Imamović, kojeg od procesuiranja čuva padre padrone, srebroljubivi kantonalni tužibabac, Tomo Ljubić.

Što se tiče uloge legendarnog ratnog gradonačelnika Tuzle, Selima Bešlagića, u lobiranju za Imamovića, stvar je staračke senilnosti, jer je prilikom ulaska u Našu stranku rekao da ni u ludilu ne bi glasao za njega. Međutim njegov bivši zet , Zlatko Berbić, vlasnik Radio Kameleona i još jedne ugledne marketinške firme, ima golem interes da podrži Imamovića, jer mu ovaj stalno prijeti iseljenjem iz poslovne zgrade, a ima i poslovne odnose s gradonačelnikom.

Gradonačelnik, pak, očekuje medijsku i drugu pomoć Berbića. Sve biva zanimljivije time što je Berbićev sin Omer član gradskog rukovodstva i predsjednik Foruma mladih Naše stranke BiH!

E, sad budi pametan i reci da biznis i politika ne idu zajedno! Ustvari, to su dvije strane jedne medalje. Kolateralna šteta tog jedinstva je Naša stranka. Ona je već sada pokazala svoje pravo lice – lice još jedne šarene laže. Reći da to što je urađeno na Glavnom odboru jeste ravno pokušaju samoubistva Naše stranke nisu prejake riječi. Zarad uzaludnog pokušaja spasa SDP koji je i u Tuzli doživio totalni politički i moralni krah, jer brani kriminal svojih kadrova, Naša stranka je doživjela ogroman pad ugleda ne samo u tuzlanskom kraju. Ispred njenog tuzlanskog sjedišta stoji tabla: PAZI – ODRON!

Šteta i za Našu stranku i za one koje su u njoj vidjeli nadu da će se nešto promijeniti u njihovu korist. Nažalost, Naša stranka je radila u korist vlastite štete! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Download PDF

3 Komentari

  1. Selim je nedavno davao izjave da je Jasmin njegov najveći promašaj.
    Vinston Čerčil, je tvrdio da na vlast po pravilu dolaze samo političari, ili ljudi koje interesuju isključivo rezultati na predstojećim izborima radi svojih interesa, a ne odgovorni predstavnici koji razmišljaju o sadasnjim i budućim pokolenjima.
    Stranke vode kompromitovani pojedinaci . One su očigledno i dalje isključivo sredstvo njihovog političkog opstanka kako bi mogli nastaviti trgovati uticajem u želji da izbjegnu sudske epiloge cak i u ovakvom pravosuđu, ali i otvore nove prostore za sticanje lične koristi. Takvim pojedincima nikada nije ni bilo iskreno stalo do ujedinjenja ljevice , da ne govorimo o nekom boljitku za narod. Za svoj interes pokazali su i spremnost ideološkog skretanja koje prihvatljivim čini njihovo koketiranje .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here