Vrijeme je da se interesi građana stave iznad dnevne politike

Moramo dati prioritet dijalogu, zrelosti i odgovornosti, stavljajući interese građana iznad dnevne politike

Zajedničku opredijeljenost za usmjeravanje BiH ka EU

Pravo je vrijeme da se djeluje odgovorno i osigura građanima Bosne i Hercegovine siguran put ka integraciji, stabilnosti i prosperitetu. Moramo dati prioritet dijalogu, zrelosti i odgovornosti, stavljajući interese građana iznad dnevne politike, izjavio je visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit tokom sastanka sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto.

Šmit i Krišto su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji i reformskim prioritetima koji su ključni za budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. 

Visoki predstavnik je naglasio odgovornost bosanskohercegovačkih vlasti da iskoriste  pogodan trenutak i zacrtaju smjer ove zemlje u okviru EU integracija, skupa sa koracima u pravcu dugoročne stabilnosti te punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ostvarivanje težnji BiH u pogledu evropskih integracija zahtijeva funkcionalne institucije, bezuslovnu posvećenost vladavini prava i kolektivnu privrženost općem dobru”, poručio je Šmit.

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) su naglasili kako današnji sastanak visokog predstavnika i predsjedavajuće Savjeta ministara pokazuje zajedničku opredijeljenost za usmjeravanje BiH u ovoj ključnoj fazi. 

“Radeći zajedno i podržavajući vrijednosti dijaloga, odgovornosti, te dobroj upravi u interesu građana, BiH može stvoriti svjetliju i bolju budućnost za sve”, zaključili su iz OHR-a.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *