Vrijeme covida: Muke s trijažom (Foto)

Stiče se dojam da vlada totalna neorganizovanost. Sistem ne funkcioniše kako bi trebalo, redovi, gužva, trijaža i sve drugo...

0
476
U UKC-u kao da je opsadno stanje (Foto: TL)

Zahladnilo je i nije ugodno čekati u redovima. Nigdje, a pogotovo u UKC Tuzla.

Na svakom ulazu trijaža. I gdje je nema, medicinsko vas osoblje upućuje da ne možete obaviti posao dok ne prođete neki trijažni punkt. Na svakom – “mravinjak”!

Nervoza, čekanje, mnogo onih što bi “samo da pitaju”.

Na ulazu s boka u UKC, gdje ulaze pacijenti za ortopediju, očno ili da predaju nalaz u laboratoriju (biohemiju), poduži red. Vrata zaključana i s vremena na vrijeme izlazi medicinar s uređajem za mjerenje temperature.

Neke pusti, nekima uzme knjižicu i uzorak, upisuje u knjigu, nosi u laboratoriju. I opet zaključa vrata. Naiđe neko u bijelom mantilu ili kolegica, otključava vrata, pusti unutra, a istovremeno pusti vani one koji su završili posao.

U hodnicima se sudaraju pacijenti, osoblje koje gura krevete s “ležećim” bolesnicima…Dođeš do vrata i čekaš da “bucko” u plavoj odjeći otključa vrata. Za izlazak. Istovremeno na vrata se nabije grupa oni koji bi da užu ili “samo da pitaju”, da pokažu uputnicu i čuju šta će reći dežurni “vratar”.

Kroz staklo svi vide kako se medicinar slama od posla. Žuri prema biohemiji, odnosi knjižice, vraća se s knjižicama onih koji su upisani, upisuje u knjigu, proziva, objašnjava da se “nalazi podižu od 14 do 15:30 sati”…

I sve sam. Nema nikoga da ga zamijeni, da pomogne, da ode do laboratorije, da pacijenti vani, na hladnoći, manje čekaju.

Jeste epidemija, jeste gužva, dosta posla za osoblje, i pacijenti su nestrpljivi i htjeli bi sve bez čekanja…

Ali, stiče se dojam da vlada totalna neorganizovanost. Sistem ne funkcioniše kako bi trebalo, redovi, gužva, trijaža i sve drugo, može se drukčije riješiti. Ako oni koji bi to trebali urediti ne znaju, ima kliničkih centara gdje sve bolje funkcioniše. Pa uzeti iskustva boljih.

Ovako, u vrijeme covid-pošasti sve podsjeća na “smak svijeta”. Nezadovoljni i pacijenti i medicinsko osoblje i ljekari. Šta će biti kada temperatura još padne. Vani, u redovima, porazboljevat će se i oni koji to trenutno nisu. A ljekari i medicinari će se slamati od posla i nervoznih pacijenata. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here