Vremeplov (42): VIS “Duge” iz Kreke (Foto)

Šezdesetih, pa i sedamdesetih godina prošlog vijeka, sve do pojave disko klubova, Tuzla je imala bogatu muzičku scenu. Na prostoru bivše Jugoslavije znalo se za rock grupe “Terusi”, “Sonori”, a ovoga puta govorimo o VIS “Duge”, koje su formirane sredinom šezdesetih godina.

Vježbali su i “uhodavali” su se po tavanima i sobicama krečanskih kolona, a svirali su na igrankama u DTV “Partizanu”, Domu Armije, na gitarijadama, u Gimnaziji, na stadionima kod Ekspresa ili 2. oktobar, u Studentskom domu, a reputaciju su stekli svirajući u Omladinskom klubu Rudnika Kreka, odnosno, u noćnom baru Radničkog doma “Moša Pijade”, koji je tih godina bio jedno od najomiljenijih sastajališta tuzlanske omladine.

U stalnoj postavi “Duga” iz 1968. godine, kada su osnovani, bili su: Milojko Laci Divković, Tomislav Petrović Tomica, Milan Sprečaković Sprečo, Boro Malekin, Sulejman Kuduzović i Zvonko Čolić Čola, potom vokalna solistica Slađana Pavlić i Željko Šuster. Povremeno su “upadali” Smiljan Mrkić, Faruk Šišić, te profesor muzike, trombonist Zdravko Dado Stuhli.

Neki od članova “uskakali” su ponekad i u druge tuzlanske grupe, recimo Tomica Petrović, Smiljan Mrkić i Boro Malekin u “Teruse” itd.

Zahvaljujući menadžeru Branku Malekinu, danas mještaninu otoka Vira u blizini Zadra, “Duge” su imale i ljetne gaže na Jadranu, a gostovali su i u mnogim gradovima BiH.

Upravo zahvaljujući Branku Malekinu, koji je na traci magnetofona “kolutaša” sačuvao neke popularne pjesme, a poslije ih studijski obradio u Zagrebu i prebacio na CD, sačuvane su od zaborava neke pjesme “Duga”, među kojima i tada vrlo popularnu “Baby, come back” grupe “THE EQUALS” u video obradi Milojka Lacija Divkovića. (mp, zp – Foto: Arhiva stranice “Krečani”)

 

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *