Vremeplov (39): Sija zlato sa Olimpijade iz Rima

2
132

Prije 60 godina, tačnije, od 25. augusta do 11. septembra 1960. godine, u Rimu su održane 17. olimpijske igre, uz učešće 5.348 sportaša iz 83 države.

Jedinu zlatnu medalju tadašnja Jugoslavija osvojila je u nogometu. Reprezentacija je bila hit igara, a cijela nacija se u rimskoj noći pretvorila u uho, s ushićenjem prativši nastupe “jugosa”.

U arhivu smo pronašli publikaciju koju je izdao beogradski “Sport”, u kojoj su navedeni svi rezultati u svim sportskim disciplinama na Olimpijadi.

“To je bio četvrti juriš jugoslovenskih futbalera na zlatnu medalju, posle osvojene tri srebrne i neuspelih pokušaja da se domognu pobedničkog postolja”, piše “Sport”.

Jugoslavija je u finalu protiv Danske vodila 2:0 (Galić u 2. i Matoš u 13. minuti), a u 38. minuti Kostić je postigao gol koji je poništen zbog navodnog ofsajda. Kapiten reprezentacije Milan Galić je negodovao kod sudije Lobela iz Italije, a ovaj mu je na opće iznenađenje pokazao crveni karton.

I sa igračem manje Jugoslavija je dominirala, a u 70. minuti Borivoje Kostić postigao je treći gol, nakon kojeg su Danci jedino uspjeli ublažiti poraz (Nilson 90.).

Prije finalne utakmice, Jugoslavija je u grupi 1 pobijedila UAR (Egipat) 6:1, potom Tursku 4:0, da bi s Bugarskom remizirali 3:3, što je bilo dovoljno za prvo mjesto u grupi i plasman u polufinale.

Susret s favoriziranim domaćinom Italijom (eliminisala Brazilce) u polufinalu bio je veoma dramatičan i mnogi stariji čitaoci se i danas sjećaju tog velikog dvoboja. Susret je završen 0:0, a u produžetku je Galić u 107. minuti doveo “jugose” u vodstvo, a samo tri minute kasnije Rosani je izjednačio.

Tada se nisu izvodili penali, pa je nakon 1:1 pobjednik i polufinalista određen žrijebom. Listić iz šešira izvukao je ser Stenli Raus, tadašnji predsjednik UEFA, a sreća se nasmijala Jugoslovenima.

Jugoslavija je u finalu protiv Danske briljirala nastupivši u sastavu: Vidinić, Roganović, Jusufi, Perušić, Durković, Žanetić, Anković, Matuš, Galić, Kostić, Knez (igrač Borca iz Banje Luke).

Selektori su bili Aleksandar Tirnanić, Ljubomir Lovrić i Dragomir Nikolić. (Miro Petrović – Foto: Arhiva mpt)

Download PDF

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here