Vreline vladaju, a nemate klimu: Evo kako ćete rashladiti prostorije kod kuće

Meteorolozi najavljuju visoke temperature i toplinske valove, pa će onima koji kod kuće nemaju klima – uređaj boravak u životnom prostoru, zbog velikih vrućina, biti pravi izazov.

Ipak, i u takvim slučajevima postoji nekoliko jednostavnih i prirodnih rješenja s kojima možete rashladiti sebe i kuću, piše Express.

Evo nekoliko primjera:

Napravite propuh

Neka zrak ulazi s jedne strane, a izlazi s druge strane. Jednostavno otvorite prozore na suprotnim stranama kuće, a ako su vam sobe s iste strane, za isti učinak možete otvoriti ulazna vrata.

Smanjite električne uređaje

Mnogi električni uređaji kao što su televizori i punjači uz energiju proizvode i toplinu. Kako biste to izbjegli, preporučuje se isključivanje nepotrebnih uređaja kada se ne koriste. Ako morate oprati veš, trebali biste pokušati izbjeći paljenje sušilice i iskoristiti lijepo vrijeme kako biste osušili odjeću vani.

Zamračite prostorije

Trebali biste steći naviku navlačenja zastora i spuštanja roleta tokom dana kada je najtoplije, kako biste izbjegli prodor sunčeve svjetlosti. Uz to širom otvorite prozore kako biste omogućili da uđe povjetarac bez dodatne topline. Ako prozori u nekim sobama hvataju puno izravne sunčeve svjetlosti, upotrijebite tamne ili zamračene zavjese ili rolete, kako biste spriječili da sunce pregrije sobu.

Ako možete kuhajte vani

Rashlađivanje vruće kuhinje teže je ako se u njoj stalno kuha. Ploče za kuhanje, rerna i kuhala za vodu proizvode puno topline, pa se preporučuje, ako ste u mogućnosti, kuhati više na otvorenom kako biste smanjili stvaranje topline u zatvorenom.

Poprskajte namještaj hladnom vodom

Jednostavno flašicu s raspršivačem napunite vodom i stavite u zamrzivač na 30 minuta, a zatim obilno poprskajte mekani namještaj, kako biste ga malo rashladili.

Ispunite prostor biljkama

Biljke pomažu prostorijama da se ohlade jer topli zrak koriste za svoje prirodne procese. Kada se atmosfera oko njih zagrije, biljke će ispustiti višak vode koji sadrže u sebi i tako ohladiti sebe i okolinu, a najučinkovitije za to su aloe vera i sabljica jer obje biljke imaju visok udio vode. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *