Vozači smješteni u karantin hotela “Tehnograd” strahuju za egzistenciju, odgovore im nije dao ni Solak! (Foto)

0
637

Grupa od tridesetak vozača, koji rade za slovenačke firme, u nedjelju su s graničnom prelaza u Brčkom prevezeni u hotel „Tehnograd“ u Tuzli, s rješenjem sanitarnog inspektora Ureda gradonačelnika Brčko Distrikta prema kojem će u karantinu ostati najviše 72 sata.

Međutim, iako je taj rok istekao u utorak, oni su i dalje u karantinu, žive u potpunoj neizvjesnosti i strahu da će ostati bez posla u Sloveniji. Među njima, najviše je vozača iz Gradačca, Gračanice i Srebrenika, dok je manji broj iz Tuzle, Sapne, Živinica i Banovića. U posjetu porodicama pošli su privatnim automobilima, zaustavljeni su na granici.

– Čuli smo se s kolegama koji su u petak čitav dan vlastitim automobilima prelazili granicu bez ikakvih problema. Dobili su rješenja o kućnoj izolaciji do ponovnog angažovanja, čemu smo se i mi nadali, pa smo zahvaljujući tim informacijama krenuli na put. Međutim, u petak naveče naredba je promijenjena i naložen je obavezni karantin za sve koji prelaze granicu, izuzimajući vozače, pilote, mašinovođe, prekogranične radnike i još neke. Iako smo imali papire da smo vozači, smjestili su nas u hotel „Tehnograd“ gdje smo već pet dana – u razgovoru za Fenu rekao je Asmir Mujkić, vozač iz Gradačca.

Iako u karantinu imaju redovnu ishranu i sredstva za higijensko-epidemiološku zaštitu, teško im pada odvojenost od porodica, kao i to što im se još niko nije obratio da kaže zašto su u karantinu i do kada će biti.

Kontaktirali su, navodi naš sagovornik, sve nadležne kantonalne i federalne institucije i niko im nije dao odgovor.

– Jučer smo kontaktirali načelnika Federalnog štaba civilne zaštite, Fahrudina Solaka, koji nam je rekao da rješenje iz Brčko Distrikta ne vrijedi u Federaciji BiH, te da trebamo dobiti nova. Zašto se na nas ne odnosi naredba o izuzimanju od karantina, nije nam rekao, a ni bilo ko drugi iz institucija koje su nadležne. Svugdje odgovornost prebacuju na nekog drugog, niko ništa konkretno ne zna. Čak je i Solak odgovornost prebacio na Kantonalni štab CZ TK – kaže Mujkić.

Dodaje da je rodbina svih vozača u karantinu zabrinuta za njihovo fizičko i mentalno zdravlje, a najviše za egzistenciju, jer bi mogli ostati bez posla. Od nedjelje im niko na vrata nije pokucao osim volontera koji donose hranu.

– Sada i ne mislimo toliko o svom zdravlju, koliko o egzistenciji. Da sam mogao raditi u BiH ne bih ostavio dvoje male djece i otišao vani. Sada mi je i taj posao doveden u pitanje. Tražili smo da nas vrate na granicu, da idemo raditi. Međutim, ne dozvoljavaju nam. Rekli su da će nas testirati kroz 14 dana, a ako već hoće, zašto odmah ne urade testove na Covid-19? Mislim da sve ovo s koronavirusom i nema velike veze. Da ima, do sada bi nas posjetio bar neko ko je zadužen za medicinski nadzor u karantinu – zaključio je Mujkić.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK, Zoran Jovanović, kaže da su od Federalnog štaba CZ tražili pojašnjenje člana 6. naredbe od 10. aprila o obaveznom karantinu na graničnim prelazima, u dijelu koji tretira izuzetke, medju kojima su i vozači, te prekogranični radnici, u koje spada i grupa smještenih u hotelu „Tehnograd“.

– Sad kada gledamo naredbu, nama je sve jasno. Međutim, te ljude ne možemo pustiti, jer je rješenje o stavljanju u karantin donijelo Federalno ministarstvo zdravlja. Tražili smo da se pojasni šta se podrazumijeva pod pojmom „prekogranični radnici“, u koje po logici stvari spadaju i vozači u inostranstvu, ali zvanično još nismo dobili odgovor. I kada dobijemo objašnjenje, nikoga ne smijemo pustiti bez rješenja Federalnog ministarstva zdravlja – zaključio je Jovanović.

Dodao je da nastoje život ljudi u karantinu olakšati na svaki mogući način, ali da odluke o njihovom izlasku donose više instance. (Miroslav Petrović, Fena – Foto: A.M.)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here