Vole li mačke svoje vlasnike manje nego psi

Mačke i psi su idealni kućni ljubimci, a učestalo je mišljenje da između ove dvije vrste životinja postoje nepomirljive razlike. Pas se smatra čovjekovim najboljim prijateljem, dok se za mačku ne govori isto.

U istraživanju koje su proveli Alice Porter i Daniel Mills je učestvovalo 20 mačaka sa svojim vlasnicima, ali i osobama koje su im bile nepoznate. Mačke su bile smještene u dvije sobe sa dvije stolice (jedna je bila za vlasnike, a druga za neznance). Kamera je snimala svaku reakciju između mačaka i ljudi. Vlasnici su odlazili i vraćali se, a i neznanci su radili isto to.

Utvrđeno je da su mačke više mjaukale kada su ih vlasnici napuštali, ali nema nikakvih dokaza da su zaista ovisne o njima. Međutim, istraživači su istakli da ovo ne mora nužno značiti da su mačke u potpunosti bezosjećajne. Jednostavno se po prirodi ponašaju diskretnije od pasa. One smatraju da se podrazumijeva da im treba biti pružena sigurnost i hrana i nemaju potrebu da se zahvaljuju na tome.

Kada su ih vlasnici napustili, psi su stajali kod vrata i željno čekali da se vrate. Neki od njih su čak osjećali separcijsku anksioznost. Mačke se nisu ovako ponašale. Također, za razliku od pasa, nemaju potrebu za socijalizacijom jer su po prirodi osamljeni lovci. Preživljavaju oslanjajući se na vlastiti instinkt.

Nisu im potrebni ljudi za ispunjavanje svakodnevnih životnih potreba. No, važno se sjetiti da mačke ponekad pokazuju ljubav prema vlasniku tako što predu, visoko podignu rep, trljaju glavu o njihovo tijelo i slično. Iako se na prvu čini da nije tako, vole vlasnike jednako kao i psi, samo što to rjeđe pokazuju. (tl, kl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *