Napeto na sjeveru Kosova, stigle postrojbe vojske Srbije

0
355
Vojska Srbije na granici s Kosovom

Kriza na sjeveru Kosova, potaknuta provođenjem uredbe prištinskih vlasti o recipročnoj primjeni privremenih registarskih tablica, ušla je u drugu sedmicu, a svoje ophodnje u kriznom području u ponedjeljak su pojačale i međunarodne snage (KFOR).

U blizini prijelaza Jarinje, gdje su već osam dana stacionirani pripadnici specijalne kosovske policije (ROSU), tokom jutra su raspoređene ograničene postrojbe Vojske Srbije, a oko podneva na kosovskoj strani pojavili su se i vojnici međunarodnih snaga, izvještavaju s terena beogradski i kosovski mediji, a prenosi portal Jutarnji.hr.

Reporter N1 javio je da su četiri oklopna vozila VS od jutros stacionirana pored magistralnog puta koji ide prema Kosovskoj Mitrovici, nedaleko od Jarinja, u blizini Rudnice, te da je na terenu i “određeni broj pripadnika vojske u punoj ratnoj opremi”, ali da su “samo tu stacionirani i da se ništa drugo ne događa”.

Prethodnih dana tu zonu su nadlijetali avioni i helikopteri Vojske Srbije, ali letova danas nije bilo.

Iz zapovjedništva KFORA-a za portal Kosovo online poručili su kako nadgledaju situaciju i da su “povećali broj i trajanje rutinskih ophodnji širom Kosova, uključujući i sjever”.

“KFOR pomno prati situaciju na cijelom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primjenu svog mandata – proisteklog iz Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz 1999. – kako bi se osiguralo sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu”, poručuju iz međunarodnih snaga.

KFOR je “povećao broj i trajanje rutinskih ophodnji širom Kosova, uključujući i sjeverno Kosovo”, objavio je portal Kosovo online.

Kosovski premijer Albin Kurti poručio je ranije danas da su on i ministar policije Xelaj Svecla imali sastanak sa zapovjednikom KFOR-a na kojem je “bilo riječi o sigurnosnoj situaciji”, a portal Kosovo online navodi kako je Kurti “istaknuo da nema informaciju da se KFOR sprema intervenisati na sjeveru Kosova i zamijeniti specijalce kosovske policije, kako su naveli pojedini mediji na albanskom”.

Na sjeveru Kosova u toku je blokada cesta kod prijelaza Jarinje i Brnjak zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica s oznakom RKS za vozila sa srbijanskim registarskim oznakama.

Beograd se toj uredbi oštro protivi smatrajući je kršenjem Briselskog sporazuma iz 2013., dok su kosovski Srbi na sjeveru na graničnom prijelazu blokirali saobraćaj.

Službeni Beograd inzistira da se sa sjevera povuku specijalne postrojbe kosovske policije ROSU, kao preduvjet nastavku dijaloga o primjeni Briselskog sporazuma iz 2013. postignutog pod pokroviteljstvom EU-a, poglavito o formiranju Zajednice srpskih općina, čemu se protivi aktualna vlast u Prištini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here