Vojnici Oružanih snaga BiH dezinficirali Mostar, Čitluk, Jablanicu i Konjic

Na osnovu zahtjeva Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, specijalistička jedinica za atomsko-biološko-hemijsku odbranu (ABHO) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u srijedu 20. maja 2020. godine obavila je dezinfekciju prostora, vanjskih površina i objekata gdje su boravile ili borave zaražene osobe u općinama Čitluk, Jablanica, Konjic i gradu Mostaru.

“Ovim su Oružane snage BiH još jednom pokazale spremnost da i pored ograničenih resursa i niza godina bez odgovarajućeg ulaganja u oružane snage, stave svoje kapacitetete na raspolaganje svim građanima BiH i spremno odgovore svakom izazovu.

Jedan od najbitnijih kapaciteta i sposobnosti u vrijeme pandemije svakako je jedinica ABHO OS BiH. Ova jedinica posjeduje kapacitet i stručnost za realizaciju prijeko potrebne dezinfekcije kao i obavljanje značajno težiš i kompleksnijih aktivnosti. U proteklom periodu ova jedinica je bila angažovana na dezinfekciji i dekontaminaciji objekata na lokacijama Oružanih snaga BiH što je doprinjelo veoma niskoj stopi zaraženosti kod njenih pripadnika i samim tim održanju stepena gotovosti OS BiH”, navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Kroz vrlo specifične obuke kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu jedinica je dostigla visoki nivo obučenosti u svrhu pomoći civilnim strukturama u otklanjanju posljedica eventualnog ABH incidenta ili zaraza kao što je COVID-19, dodaju.

Načelnik štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je ovim povodom izjavio da svakom slučaju kapaciteti OS BiH uvijek trebaju i mogu biti na raspolaganju građanima na cijeloj teritoriji BiH.

„Oružane snage BiH su spremne i da ostvare blisku saradnju sa svim ostalim državnim institucijama s ciljem da se adekvatno odgovori na trenutnu kriznu situaciju, te da time doprinesu sveukupnom prosperitetu u državi.

Naši pripadnici, po svim parametrima, u potpunosti se mogu nositi sa izazovima i zadacima savremenog doba, uključujući i ovaj slučaj pandemije virusa COVID 19, jer ih odlikuje visoki profesionalizam i posvećenost u izvršavanju zadataka, ali i spremnost a svakodnevno budu u službi građana, kako u BiH tako i na globalnom planu,“ kazao je general Mašović.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *