Vojni konvoj koji je prošao kroz Hrvatsku nije ušao u BiH već u Srbiju

Iako su neki bh. mediji danas objavili da je veliki vojni konvoj iz Hrvatske ušao u BiH, Ministarstvo odbrane RH danas je obavijestilo javnost o čemu se tačno radi. Također za Klix.ba je potvrđeno da nijedan novi vojni kontigent nije ušao u našu zemlju.

Prema pisanju RTL-a jučer je kroz Osijek prošao teretni voz koji je prevozio cijeli konvoj vojne opreme. Na njemu su se našli vojni džipovi dok je u drugom dijelu voza tehnika bila pokrivena ceradom pa nije moguće reći o čemu se radi.

Zbog trenutne situacije u Ukrajini, građani Hrvatske su bili prilično uznemireni prizorom.

“Na graničnom prijelazu Beli Manastir u Republiku Hrvatsku jučer je ušla željeznička kompozicija s opremom Oružanih snaga Velike Britanije. Teritorij Republike Hrvatske napustili su na GP Tovarnik. Na istoj ruti kroz teritorij Republike Hrvatske danas su prošli vagoni s opremom OS Francuske”, objasnili su.

GP Tovarnik je granični prijelaz Hrvatske i Srbije, što znači da vojni konvoj iz Hrvatske nije ušao u Bosnu i Hercegovinu već u Srbiju.

Iz hrvatskog Ministarstva odbrane su naveli da se radi o tranzitima kroz Republiku Hrvatsku koji su regulirani Sporazumom prihvaćenim ulaskom u NATO-u. (Klix)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *