Vodostaj rijeka u opadanju, na brani HA Modrac u porastu

Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla jutros u 9 sati objavio je izvještaj o aktuelnoj situaciji u oblasti zaštite i spašavanja na području TK.

Prema podacima iz izvještaja, vodostaj na brani HA Modrac jutros u 6 sati bio je 198,28 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje juče nivo je viši za 122 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 26,34 m3/s.

Vodostaj rijeke Tinje u 8 sati iznosio je 65 cm i trenutno se nalazi u fazi opadanja. Vodostaj rijeke Spreče u 08,00 sati na mjernom mjestu Karanovac iznosio je 277 cm i u porastu je. (Mjere odbrane od poplava se sprovode na 300 cm). Vodostaj rijeke Gostelje u 08,00 sati iznosio je 153 cm i u fazi je opadanja, rijeke Oskove u 8 sati iznosio je 108 cm i u fazi je opadanja. Vodostaj rijeke Turije u isto vrijeme iznosio je 93 cm i u fazi je stagnacije.

Poplave

Na području grad Živinice, veća količina vode prilazi naselju Strašanj gdje se nalazi veliki broj stambenih objekata, GSCZ Živinive poduzimaju sve moguće radnje da se ublaži plavljenje.

Klizanje tla

Na području općine Kalesija prijavljeno je jedno klizanje tla u mjestu Gornje Hrasno gdje su službe izašle na teren i sanirale klizište.

Požari

Vatrogasna jedinica Tuzla je imala dvije tehničke intervencije, a Vatrogasna jedinica Živinice je imala petnest tehničkih intervencija.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *