Vlast pojela i opremu za bolnicu

Ministrica finansija u Vladi Federacije BiH Jelka Milićević saslušana je u Tužilaštvu BiH kao svjedok u aferi nabavke 100 respiratora iz Kine. Osim nje, saslušan je i Hasan Ganibegović, šef kabineta premijera Fadila Novalića, kao i sekretarka Vlade Edita Kalajdžić. I dok ova afera drma državu, čini se da nijedna afera iz RS-a za vrijeme pandemije neće dobiti sudski epilog.

Pult za UKC

Institut za javno zdravstvo RS-a potpisao je 10. aprila ugovor sa turističkom agencijom Travel for fun za nabavku zaštitne medicinske opreme koja se koristi za sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa. Ugovor koji je potpisan sa turističkom agencijom iznosi 2,4 miliona maraka. Turistička agencija nije registrovana za promet medicinske opreme, ali je uprkos tome dobila ovaj višemilionski posao.

Blagić kaže da je podnio prijave protiv odgovornih u SIPA, Tužilaštvu BiH i Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci

Još dva ugovora zaključio je Institut, vrijedna 2,3 miliona maraka, za nabavku zaštitnih odijela i zaštitnih maski s firmom Procontrol iz Banje Luke, koja se bavi arhitektonskom i inženjerskom djelatnošću i tehničkim savjetovanjem. Ova firma se takođe ne nalazi u javnom registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ona se i ranije pominjala u javnosti i to prilikom sporne nabavke 2014. godine, kada je Kliničkom centru Banja Luka prodala info-pult za nevjerovatnih 80.000 KM. Njen vlasnik jedan je od suvlasnika firme MMSCODE, koja dobija milionske poslove u RS-u iz oblasti softverskih usluga.

Aktivista ReStarta Stefan Blagić očekuje da policija i pravosuđe urade posao i da provedu istragu do kraja.
– S jedne strane nestanu robne rezerve, a s druge se pojave milioni maraka za turističke agencije i arhitektonske savjetnike koji odjednom nabavljaju maske. To više nije ni naučna fantastika, to je fantastika Bosne i Hercegovine kojoj se čudi i naučna fantastika. Svake sedmice se desi slična situacija i uglavnom vuk pojede magarca, naglašava Blagić.
Druga afera vezana je za nabavku mobilne bolnice za koju je Vlada RS-a izdvojila 4,2 miliona maraka. Zvaničnici Srpske su danima govorili da ne znaju u čijem je vlasništvu bolnica, iako je plaćena, a potom je premijer RS-a Radovan Višković istakao da je bolnica u vlasništvu entiteta i da je kupljenja od kompanije Blobal Balkan iz Bijeljine na čijem čelu je direktor Remontnog zavoda iz Bratunca Slaven Ristić.

Posljednji veliki posao MMSCODE bila je nabavka radara za potrebe MUP-a RS-a, vrijednog deset miliona KM

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da dodatna oprema za mobilnu bolnicu čeka da bude ocarinjena, za šta je potrebna dozvola Agencije za lijekove BiH. Iz Agencije, sa druge strane, ističu da nijedno pravno lice nije uputilo zahtjev za uvoz prateće medicinske opreme za mobilnu bolnicu.

Blago ovcama

– U raskrivenom šatoru nema pacijenata niti će ih nekada biti, ali će dobro doći ovcama koje pasu pored šatora kad ugrije da imaju gdje da se sklone od sunca. Blago ovcama, imaće čast da borave u najskupljoj štali na svijetu svih vremena, koja je plaćena oko pet miliona maraka. Niko neće odgovarati za ovo, rekao je poslanik SDS-a Nebojša Vukanović.

Dodaje da je ovo očigledna pljačka i ističe da će doći vrijeme kada će odgovarati svi oni koji su od građana Srpske uzeli i posljednju marku.

– Deset dana nismo znali ko je vlasnik mobilne bolnice, od koga je i zašto kupljena i koliko je plaćena. Znamo da je došao samo dio bolnice, a da prateća oprema izgleda i ne postoji. Kome treba i za šta će da služi ova bolnica ovakva kakva je sada, pita se Vukanović. (oslobodjenje,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *