Vlasniku firme iz Banovića tri godine zatvora

0
341
kantonalni sud tuzla potvrdjena optuznica protiv dvije grupe radi trgovine narkoticima
Kantonalni sud Tuzla (Foto: Arhiva/TL)

Vrhovni sud FBiH potvrdio je prvostepenu presudu Kantonalnog suda Tuzla, čime je postala pravosnažna, donesenu za vlasnika i direktora firme “Dekor” Banovići Izeta Čelikovića (61), kao i za pomenuto pravno lice, zbog produženog krivičnog djela porezna utaja.

Čelikoviću je izrečena kazna tri godine, dok je pravnom licu “Dekor” Banovići novčana kazna od 30.000 KM. Takođe, pravosnažnom presudom se od optuženih oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom od oko 260.000 KM.

Podsjećamo, optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona se Čeliković tereti da kao vlasnik i direktor firme “Dekor” Banovići, od 2011. do kraja 2013. godine, postupajući suprotno odredbama relevantne zakonske regulative, nije prikazao zahtijevane podatke o stečenom oporezivom prihodu i izbjegao je platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom u Federaciji BiH.

Naime, radeći završne građevinske radove na određenim stambenim objektima Čeliković je iznos ugovorenih radova naplaćivao gotovinski putem ugovora o cesiji i asignaciji od fizičkih lica-kupaca stanova, a naplaćeni iznos sredstava nije predavao u blagajnu i položio na račun firme, niti ga je prikazao u poslovnim knjigama, nego je izvršene gotovinske uplate u poslovnim evidencijama firme vodio kao nenaplaćene.

Nakon toga je donio odluke o otpisu sumnjivih i spornih potraživanja koja su starija od 12 mjeseci za 2011., 2012. i 2013. godinu i na taj način otpisao i isknjižio već ranije naplaćena potraživanja, koja su poprimila karakter dohotka, a na koji nije obračunao, prijavio i platio Poreznoj upravi FBiH poreze u pomenutom iznosu od oko 260.000 KM.

(tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here