Vlada Tuzlanskog kantona popunjava robne rezerve

0
413

Robne rezerve prikupljene nakon rata potrošene su tokom velikih poplava i od 2014. godine nisu nabavljene. Stoga je Vlada Tuzlanskog kantona odlučila promijeniti takvu nepovoljnu situaciju. Za nabavku strateških artikala poput konzervi, pšenice i medicinskog materijala izdvojila je 200.000 KM.

Direktor Kantonalne Direkcije za robne rezerve TK Almir Žilić je kazao da su na putu da robne rezerve ne budu samo za slučaj elementarnih nepogoda ili zemljotresa, poplava, rata, nego da služe i kao korektivni faktor u formiranju cijena na tržištu osnovnih strateških artikala za građanstvo.

– Prije svega mislim na cijenu brašna ulja i cijenu određenih artikala ukoliko se radi o nenormalnim skokovima cijena – kazao je Žilić.

Robne rezerve su od prošle godine u nadležnosti Ministarstva trgovine, saobraćaja i turizma TK. Promjena pravnog statusa dovela je i do zakonskih izmjena načina funkcionisanja.

Prije mjesec dana na snagu je stupio novi Zakon o robnim rezervama. Jedan dio se morao uskladiti sa Zakonom o inspekcijskim poslovima.

Žilić je pojasnio da se po novom Zakonu preuzima i privremeno oduzeta roba koja je u inspekcijskom postupku i ona ulazi u sastav robnih rezervi.

– Trajno oduzeta roba u krivičnom i inspekcijskom postupku također pripada robnim rezervama. U izradi je Pravilnik o dodjeli robe, robnoj rezervi koja je trajno oduzeta u inspekcijskom postupku – istakao je Žilić.

Iz Direkcije robnih rezervi TK kažu da su, u slučaju prirodne nepogode, spremni pokriti sedmodnevne potrebe TK za osnovnim životnim namirnicama. U Vladi TK smatraju da će zahvaljujući robnim rezervama biti moguće spriječiti nagle skokove cijena u kriznim situacijama.(oslobodjenje,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here