Vijesti Društvo

Vlada TK za četiri mjeseca smijenila više od 800 ljudi, a donijela šest zakona

U UKC Tuzla za v.d. direktora izabran je dr. Alen Kamerić, koji je doktorirao i naučnu titulu docenta dobio na neakreditovanom EU "Kallos"

1
1025
Press SDA u Tuzli: Teške optužbe na račun premijera Kadrije Hodžića (Foto: J. Bojić)

Smjene političkih neistomišljenika glavna su preokupacija Vlade Tuzlanskog kantona (TK), koju predvodi Kadrija Hodžić, a kojom iz sjene upravlja dvojac starih političkih saradnika Mirsad Kukić i Jasmin Imamović, istaknuto je na današnjoj press konferenciji Kantonalnog odbora (KO) Stranke demokratske akcije (SDA) TK.

Tokom 120 dana rada, pokazalo se da je više od 90 posto rada aktuelne Vlade TK kadroviranje. Oni su za četiri mjeseca razriješili i smijenili više od 800 ljudi. To kada podijelite na 120 dana, dođete do podatka da su dnevno smjenjivali 6,5 ljudi. S druge strane, oni se na bave ničim drugim, o čemu najbolje govori podatak da su u skupštinsku proceduru uputili šest zakona, odnosno u prosjeku usvajaju pola zakona sedmično – rekao je Predsjednik KO SDA TK Fahrudin Skopljak.

Kadroviranje i saradnja s HDZ-om

Kada su u pitanju smjene, iz SDA TK ističu, da ih je najviše u oblasti obrazovanja, jer su smijenjeni svi direktori škola i svi školski odbori. Tu su i direktorske pozicije u javnim preduzećima, gdje je posebno skandalozno postupanje na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, zatim brojne kadrovske rotacije unutar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) te čitav niz smjena upravnih i nadzornih odbora.

Kadroviranje i kadrovska politika jesu u nadležnosti vlade, ali oni moraju raditi i druge poslove. Mi u 12 resora Vlade TK ne možemo prepoznati iskorak ni u jednom resoru. Samo smjene u obrazovanju kanton će, po našoj procjeni, nakon podnošenje tužbi koštati više od dva miliona KM. Imamo slučaj djece iz Doborovaca, koja zbog smjene direktora ne mogu dobiti diplome i upisati srednju školu – rekao je Skopljak.

On je dodao da nije u redu dopustiti da studenti završne godine Medicinskog fakulteta idu u Srbiju na vakcinaciju te da medijski radnici ne budu među prioritetima u programu vakcinacije.

Sektorom zdravstva rukovodi ministar Božo Jurić, koji je bio prisutan na nedavnom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru. Tu su usvajani neki dokumenti u vezi s trećim entitetom. Mi nemamo problem s tim da Božo Jurić pripada Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), ali mi samo želimo potvrdu od Socijaldemokratske partije (SDP) da im je HDZ prihvatljiv partner, a SDA nije – naveo je Skopljak.

Kaže da su brojni primjeri nepotizma u školama, nakon smjene direktora, a naveo je na jednoj općini supruga i svastika predsjednika stranke imenovane za direktorice, a na primjer u Gračanici, svi direktori škola bili su na izbornim listama SDP-a ili Naše stranke.

Nezakonitost na UKC-u

Podsjećamo, na UKC-u Tuzla za vršioca dužnosti direktora izabran je dr. Alen Kamerić, koji je doktorirao i naučnu titulu docenta dobio na Evropskom univerzitetu “Kallos”, koji nije akreditiran. Za pomoćnika direktora za medicinske poslove izabran je specijalizant, a riječ je o bivšem ministru zdravstva Bahrudinu Hadžiefendiću.

Šekib Umihanić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK

Direktor UKC-a Tuzla ne ispunjava zakonsku obavezu da ima nastavno zvanje. Mi imamo odgovor Agencije za visoko obrazovanje BiH u kojem se kaže da ustanova na kojoj kolega ima zvanje nije akreditovana, kao i da svako ko posjeduje zvanje neakreditovane ustanove ne može biti biran za rukovodica – kaže prof. dr. Šekib Umihanić, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK, koji je i sam smijenjen s pozicije pomoćnika direktora za meidinske poslove UKC-a, a na njegovo mjesto je došao specijalizant.

Umihanić je nahlasio da u ovom slučaju trebaju reagirati inspekcije, Kantonalno tužilaštvo TK, ali i Ljekarska komora TK. (J.B. – Faktor)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here