Vlada TK za borce i njihove članove porodica izdvaja dva miliona KM

Kantonalna Vlada izdvojila je dva miliona KM za zapošljavanje demobilisanih boraca i članova njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona.

Po jedan milion KM planiran je za dodjelu grant sredstava fizičkim licima koja obavljaju, obrtničku ili srodnu djelatnost, kao i za dodjelu grant sredstava privrednim društvima koja su u većinskom privatnom vlasništvu, a koja bi zaposlila osobe iz reda boračkih kategorija.

– Za samozapošljavanje se može dobiti 10.000 KM, dok iznos za privredna društva ovisi o tome koliko osoba iz boračke populacije ili članova njihovih porodica zapošljavaju – kaže Mirsada Dizdarević, ministrica za boračka pitanja TK.

Ono što je novina u odnosu na dosadašnju praksu, to je da se izdvajanjem finansijskih sredstava omogući otvaranje novih radnih mjesta putem pokretanja, odnosno proširenja djelatnosti na području TK i to na način da se afirmiše proizvodna djelatnost u odnosu na uslužnu.

– U prethodnim godinama kroz zapošljavanje i samozapošljavanje oko 300 osoba je dobijalo posao, a većina sredstava bila je iskorištena. Na temelju podataka iz prošle godine utrošeno je oko 1,8 miliona KM – navodi ministrica Dizdarević.

Pravo na dodjelu navedenih sredstava, imaju nezaposlene osobe propisane odredbama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica i privredna društva i samostalne djelatnosti i radnje. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *