Vlada TK upozorila građane zbog očekivanih jačih pljuskova

0
229
kisa pljuskovi upozorenje vlada tk
Vlada TK upozorila građane na opreznost zbog očekivanih jačih pljuskova (Foto: Arhiva TL)

Vlada TK imajući u vidu narandžasto upozorenje Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH zbog očekivanih jačih lokalnih pljuskova u narednim danima pozvala na povećan stepen opreznosti.

Vlada je zatražila od Kantonalnog štaba civilne zaštite, ali i Kantonalne uprave civilne zaštite da u narednim danima povećaju stepen opreznosti i da, u slučaju potrebe, budu spremni na brz odgovor.

Također, Vlada TK je zbog razmjere poplava i drugih nepogoda, koje su, kao posljedica obilnih padavina, u proteklim danima pogodile zemlje zapadne Evrope, apelirala na nadležne subjekte koji se bave održavanjem riječnih korita i kanala za prikupljanje oborinskih voda da vrše pojačan nadzor nad kritičnim dionicama vodotoka gdje bi eventualno, u slučaju većih padavina, moglo doći do izlijevanja vode iz korita.

“Vlada TK apelira na gradove i općine  da u pripravnost stave i sve nadležne službe, a posebno službe za spašavanje na vodi i pod vodom, kako bi u slučaju potrebe bile u stanju što brže reagirati. Istovremeno Vlada je apelirala i na građane koji u blizini svojih imanja imaju kanale koji prikupljaju oborinske vode, da ih očiste, te time preveniraju njihovo začepljenje i plavljenje okolnog zemljišta”, navedeno je.

Sve navedeno za posljedicu ima prevenciju nastanka eventualnih šteta, u slučaju da i naše područje zadese obilne kišne padavine.

Vlada Tuzlanskog kantona i Kantonalni štab civilne zaštite će tokom vikenda također biti u pripravnosti kako bi se moglo hitno reagirati u slučaju potrebe. (tl, kl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here