Vlada TK sprema nove mjere za prevenciju maloljetničke delinkvencije

vlada tk nove mjere prevencija maloljetnicka delikvencija
Sjednica Vlade TK (Foto: Arhiva)

Realizirano više mjera za prevenciju maloljetničke delinkvencije, nove mjere u pripremi.

Danas se Vlada Tuzlanskog kantona upoznala sa Informacijom o realizaciji mjera s ciljem prevencije maloljetničke delinkvencije i poboljšanja sigurnosti u školama na području Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, Skupština je krajem mjeseca jula utvrdila obavezu provođenja mjera iz Analize radi detektovanja nedostataka u različitim oblastima, a s ciljem prevencije maloljetničke delinkvencije i poboljšanja sigurnosti u školama.

Između ostalog, u dosadašnjem periodu donesene su izmjene i dopune Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, a koje podrazumijevaju stvaranje pravnog osnova za uspostavu svojevrsnog fizičkog i/ili tehničkog obezbjeđenja, odgovornost roditelja u smislu proširenja i pojačanja odgovornosti roditelja i stvaranje pravnog osnova za izradu procedura saradnje sa roditeljima. S tim u vezi doneseni su pravilnici o kućnom redu u osnovnim i srednjim školama, te pravilnici o saradnji roditelja učenika sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprječavanja neprihvatljivog ponašanja učenika za osnovne i srednje škole.

U proceduri donošenja su i pravilnici o disciplinskoj odgovornosti učenika u osnovnim i srednjim školama, čime će biti i realizirana mjera obaveze vođenja evidencije o nepoželjnim ponašanjima učenika. Kada su u pitanju mejre prevencije, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i Društvo pedagoga i psihologa Tuzlanskog kantona su pred početak školske 2023/2024. godine organizirali niz stručnih usavršavanja za direktore, pedagoge i predsjednike stručnih aktiva osnovnih i srednjih škola, a koji su za cilj imali jačanje kompetencija kod nastavnika s ciljem prevencije neprihvatljivih ponašanja kod učenika, navodi se u danas prihvaćenoj informaciji.

Vlada je također, danas zadužila Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak, Ministarstvo pravosuđa i uprave i Ministarstvo unutrašnjih poslova da, kao nosioci mjera iz Informacije Radne grupe o provedenoj analizi radi detektovanja nedostataka u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva, pravosuđa i unutrašnjih poslova sa prijedlogom mjera s ciljem prevencije maloljetničke delinkvencije i poboljšanja sigurnosti u školama na području Tuzlanskog kantona, sačine i Vladi Kantona dostave na razmatranje informacije o realizaciji mjera iz njihove resorne nadležnosti, nakon čega će se informacije dostaviti Skupštini Tuzlanskog kantona. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *