Vlada TK prihvatila informaciju o proizvodnji slane vode kao osnove za razvoj hemijske industrije

Neki od strateških ciljeva su povećati proizvodne kapacitete ali i izvršiti sanaciju bušotina u kojima je proizvodnja privremeno obustavljena iz tehničkih razloga
na danasnjoj sjednici vlada tk prihvatila informaciju o proizvodnji slane vode kao osnove za raztvoj hemijske industrije
Sjednica Vlade TK (Foto: Vlada TK)

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o proizvodnji slane vode kao osnove za razvoj hemijske industrije Tuzlanskog kantona.

U toku 2023. godine ostvarena je realizacija slane vode od 3.612.990 m3, što u odnosu na isti period 2022. godine predstavlja povećanje od 4,39 %, dok je to u odnosu na plan više za 134.166 m3 ili 3,86 %.

U ovom periodu u odnosu na planiranu količinu slane vode Sisecam Soda Lukavac d.o.o. Lukavac, kao najveći kupac je preuzela 51.880 m3 ili 1,76% više, Solana d.d. Tuzla je preuzela 85.520 m3 ili 16,36%, dok je JKP Pannonica d.o.o. Tuzla preuzela 5.606 m3 ili 44,41% manje od planiranih količina.

Neki od strateških ciljeva su povećati proizvodne kapacitete ali i izvršiti sanaciju bušotina u kojima je proizvodnja privremeno obustavljena iz tehničkih razloga.

Također je planirano ulaganje u sistem za transport tehnološke slane vode s ciljem otklanjanja „uskih grla“ u transportu tehnološke vode čime će se unaprijediti i osigurati stabilna proizvodnja i pouzdanost sistema transporta i brže stvaranje neophodnih zaliha u rezervoarima. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *