Vlada TK predložila povećanje bruto plata zaposlenih za čak 2,4 miliona KM

- Vlada TK se dobro pobrinula da budžetski korisnici plate greške koje su učinjene dosadašnjim prijedlozima vladajuće većina

0
364
Vlada Tuzlanskog kantona (Foto: Press TK)

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini Tuzlanskog kantona smatra da građani Tuzlanskog kantona neće osjetiti blagostanje u Budžetu TK.

Naime, pojašnjavaju da je rebalansom budžeta TK za 2021. godinu došlo do povećanja planiranih prihoda oko devet miliona KM, što je rezultat 60 miliona KM više prihoda, nego što je to imala ranija Vlada TK.

Riječ je o povećanju prihoda po osnovu indirektnih poreza za 21 milion KM, te 19 miliona KM iz 2020. godine koje je ostavila prethodna Vlada TK i 39 miliona KM sredstava MMF-a.

Ono što je posebno indikativno, navode, jeste da su prosvjetni radnici nezadovoljni ovim rebalansom jer iz vladajuće većine smatraju da još nije vrijeme za povećanje plata zaposlenicima u obrazovanju.

– Ovaj saziv Vlade Tuzlanskog kantona, navode, dobro se potrudio da poveća tekuće rashode, a da veoma malo sredstava od povećanja prihoda ostavi za nabavku stalnih sredstava i razvoj, svega 10,06 posto – ističu u SDA TK.

Tako je Vlada predložila da se za povećanje bruto plata i naknada troškova i doprinosa zaposlenih izdvoji čak 2,42 miliona KM. Razlog povećanju plata su nova zapošljavanja i plaćanje za učinjene greške vezane za odluku da se smjene svi direktori osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvu unutrašnjih poslova smanjena su sredstava za 560.000 KM, zbog dužine konkursnih procedura i dinamike prijema zaposlenika, a Univerzitetu u Tuzli planirano je smanjenje sredstava u iznosu od 896.000 KM.

– Vlada TK se dobro pobrinula da budžetski korisnici plate greške koje su učinjene dosadašnjim prijedlozima vladajuće većina – zaključuje se u saopćenju Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here