Vlada TK podržala 74 branitelja u rješavanju stambenih potreba

Ugovore o dodjeli finansijskih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba branilaca i članova njihovih porodica u 2021. godini danas su sa ministrom za boračka pitanja TK Fedahijom Ahmetovićem potpisala 74 dobitnika ovog oblika podrške.

U ovu svrhu Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona su osigurali 300.000 KM. Kako je danas rečeno, po jednom kandidatu moglo je biti odobreno maksimalno 5.000 KM.

Odobrena sredstva bit će usmjerena u stambene objekte kod kojih je potrebno izvođenje građevinskih radova kojima se saniraju ili mijenjaju nosivi konstruktivni elementi, novoizgrađene objekte koji nisu pokriveni, a isto podrazumijeva objekat, pod pločom i bez krovne konstrukcije.

Sredstva će biti usmjerena i za objekte sa urađenim grubim radovima, a što podrazumjeva pokriven objekat bez ostalih unutrašnjih završnih i instalaterskih radova, kojima se neuseljivi dio objekta dovodi u funkciju sa minimalnim uslovima stanovanja.

Moguće je sredstva otrošiti i za naknadu učinjenih izdataka na objektu uslijed štete nastale uslijed prirodnih nepogoda ili ljudskog djelovanja, s tim da dokazi o izdacima potiču iz perioda nakon zaključenja oglasa iz prethodne godine, a najkasnije do zaključivanja tog oglasa.

Imajući u vidu broj pristiglih aplikacija evidentno je da su potrebe branilaca veće od ukupnog iznosa sredstava koje smo namijenili ove godine.

– Ovo su trenutne mogućnosti budžeta Tuzlanskog kantona i one su jasan pokazatelj naše volje, želje i spremnosti da pomognemo našim braniteljima. Osim ovog, tu su i brojni drugi oblici i programi podrške za što smo ove godine planirali oko 17,3 miliona KM – kazao je ministar Ahmetović, a prenosi Odjeljenja za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *