Vlada TK ove godine stipendira 693 studenta i 1.013 učenika

Od ukupne sume osiguiranog novca 755.000 KM namijenjeno je za stipendije studentima, a 735.000 KM učenicima

0
378
Za stipendiranje studenata i učenika osigurano je 1,5 miliona KM (Foto:: Press TK)

U Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli danas su 693 studenta s područja Tuzlanskog kantona potpisali ugovore o stipendiranju.

Za stipendiranje ukupno 1.706 učenika i studenata Vlada TK ove godine izdvojila je ukupno 1,5 miliona konvertibilnih maraka, od čega je 755.000,00 KM namijenjeno za stipendije studentima, a 735.000,00 KM za učenike.

– Ovaj projekat je usmjeren u budućnost ovog kantona i države i zato je meni jedan od najdražih –  kazao je ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović.

Premijer TK, Kadrija Hodžić, istaknuo je da “živimo u vremenu kada mnogi žele otići iz ove zemlje i ovdje ne vide perspektivu”.

Vaši roditelji, otprilike u vašim godinama, krenuli su u odbranu ove zemlje. Ostali su ovdje i mislili su da se za ovu državu vrijedi boriti. Mislim da je u to vrijeme perspektiva za „bolje sutra“ bila neuporedivo lošija, nego što je to danas – pozvavši mlade da ne odlaze iz BiH.

Za ovu državu se vrijedilo boriti i vaši roditelji su to radili oružjem, a vi trebate svojom pameću i idejama da nastavite tu borbu – poručio je premijer.

Današnjom svečanošću, kako je rečeno, Vlada TK želi mladima poručiti da “iako živimo u teškom vrijemenu, može se smoći snage i pomoći učenicima i studentima@, te da se @vrijedan  rad i zalaganje uvijek isplate”, navodi se u saopćenju iz Vlade TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here