Vlada TK odgodila izvršenje sudskih presuda protiv Rudnika Kreka

Kreka je po dva osnova Vladi TK dužna 5,8 miliona maraka, a dug se odnosi na kreditno zaduženje Kreke iz 1999. godine
Rudnik Kreka, direkcija
(Direkcija Rudnika “Kreka” – Vlada TK je odgodila obavezu izmirenja dugova – (Foto: Arhiva/TL)

Vlada TK je donijela odluku o odgodi izvršenja sudske presude protiv Rudnika Kreka Tuzla kojom se izbjegla blokada računa rudnika.

Kreka je po dva osnova Vladi TK dužna 5,8 miliona maraka, a dug se odnosi na kreditno zaduženje Kreke iz 1999. godine.

Na danas održanoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Informaciju o blokadi računa Zavisnog društva Rudnici „Kreka»“ d.o.o. Tuzla i donijela Odluku kojom se, uvažavajući trenutne uslove poslovanja Rudnika „Kreka“ Tuzla, iskazuje spremnost za pomoć ovom privrednom društvu, a putem odlaganja postupka izvršenja u dva predmeta Kantonalnog pravobranilaštva Tuzla, u ukupnom iznosu od 5.826.114,21 KM. Ovom odlukom obaveze su odložene na period godinu dana, odnosno do 7. maja 2025. godine“, navode iz Vlade TK.

Rudnici „Kreka“ d.o.o. Tuzla u knjigovodstvenoj evidenciji Ministarstva finansija TK još uvijek imaju uknjiženu obavezu po osnovu Ugovora o kreditu iz 1999. godine. Na zahtjev „Kreke“, Vlada Tuzlanskog kantona je u više navrata ranije izvršila reprogram preostalog dijela neplaćenog duga, te je na osnovu zadnjeg podnesenog zahtjeva Vlada Tuzlanskog kantona 2009. godine odobrila reprogram na period od 10 godina, a kojim je dug trebao biti isplaćen zaključno sa 31.12.2018. godine.

Imajući u vidu da dug nije izmiren, presudom Općinskog suda u Tuzli Kreka je obavezana da Tuzlanskom kantonu isplati iznos od 2.021.778,88 KM zajedno sa zakonskom zateznom kamatom. Kako Kreka nije postupila ni po obavezi iz presude, Općinski sud Tuzla donio je Rješenje o izvršenju, a na osnovu koga je blokiran glavni račun Z.D. Rudnici „Kreka“ d.o.o. Tuzla.

Osim ovog potraživanja u narednim danima se očekuje i donošenje Rješenja o izvršenju po osnovu drugog duga koje Rudnik „Kreka“ nije izmirio na vrijeme, u iznosu od 3.645.335,03 KM sa zakonskom zateznom kamatom, te bi i u ovom predmetu došlo do blokade glavnog računa Z.D. Rudnici „Kreka“ d.o.o. Tuzla. Uz uvažavanje teške ekonomske situacije u rudnicima u Federaciji BiH, Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona je danas predložilo, a Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odluku o odlaganju postupka izvršenja u navedenim predmetima“, dodaju iz Vlade TK.

Na kraju treba naglasiti da se spomenuta dugovanja odnose na budžetska sredstva TK, te da za njih ne postoji zakonska mogućnost otpisivanja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *