Vlada TK izdvojit će 2,5 miliona KM za subvencije aviokompanijama koje će letjeti iz Tuzle

Pored subvencija za aviokompanije, planirano je izdvajanje milion KM za Univerzitetski klinički centar uzla

Vlada Tuzlanskog kantona odredila je smjernice za rebalans kantonalnog budžeta, u sklopu kojega će 2,5 miliona KM biti izdvojeno za subvencije aviokompanijama, koje se odluče prevoziti putnike sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.

vlada tk subvencije aviokompanije letovi aerodrom tuzla
Vlada TK subvencioniranjem želi vratiti linije koje su ukinute odlaskom Wizz Aira (Foto: Arhiva/TL)

– Kroz subvencioniranje avioprijevoza želimo vratiti linije koje su ukinute odlaskom Wizz Aira. Na ovaj način zvanično počinjemo proceduru, nakon razgovora i dogovora sa nekoliko aviokompanija. Procjena je da sva sredstva nećemo utrošiti, ali želimo podijeliti rizik. Javni poziv za aviokompanije će biti objavljen u narednim danima i tu će biti definirani svi detalji, a na kraju će biti potpisan ugovor s Međunarodnim aerodromom Tuzla – rekao je danas Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona, saopćilo je Odjeljenje za informiranje TK.

On je istakao da se nada da će vrlo brzo biti uspostavljene linije koje su obustavljene ukidanjem baze Wizz Aira u Tuzli.

Kroz rebalans budžeta TK rashodovna strana će biti povećana za oko 4 miliona KM, a pored subvencija za aviokompanije, planirano je izdvajanje milion KM za Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla, prenosi Faktor.

– Planiramo oko 300 hiljada za adaptaciju prostorija za dječiju psihijatriju, preko 600 hiljada KM za adaptaciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo te oko 30 hiljada za uređenje prostorija na Klinici za ORL. Pored toga oko 200 bit će izdvojeno za plaćanje zdravstvenih usluga neosiguranim licima. Još oko 140 hiljada KM, kroz rebalans, izdvojit ćemo za pošumljavanje značajne površine sa 200.000 sadnica, što je projekat Kantonalne uprave za šumarstvo i Javnog preduzeća Šume TK – pojasnio je premijer Halilagić. Tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *