Vlada TK će sudjelovati u „utopljavanju” 18 školskih objekata

0
277

U narednom periodu na 18 školskih objekata u Tuzlanskom kantonu bit će provedene mjere energijske efikasnosti.

Radi se o relizaciji projekta simboličnog naziva „Pametne škole II“, a koji je nastavak nedavno uspješno okončanog IPA INTERREG projekta PAMETNE ŠKOLE u okviru kojeg je već izvršena energetska obnova šest školskih objekata na području kantona. Kao i prethodni projekat, mjere energijske efikasnosti na novih 18 školskih objekata finansirat će se iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

O ovome je razgovarano tokom današnjeg sastanka delegacije Tuzlanskog kantona i predstavnika udruženja „Centar za razvoj i podršku“ Tuzla (CRP), koji su, po uzoru na prošli projekat, Vladin partner i na realizaciji novih aktivnosti.

Kako je danas rečeno, ukupna vrijednost cijelog projekta je 3,6 miliona KM, od čega je 2 miliona KM namijenjeno za implementaciju u školskim objektima na području našeg kantona, a 1,6 miliona za škole u Republici Hrvatskoj.

– Od ovih dva miliona KM, koja su namijenjena za škole u našem kantonu, 1,5 miliona KM je predviđeno za infrastrukturne radove, nabavku i zamjenu postojećih kotlova kotlovima na biomasu, te zamjenu stolarije i termiozolaciju objekata, dok je preostali dio namijenjen za edukacijske programe i slično – kazao je danas Edin Zahirović, projekt menadžer u Centru za razvoj i podršku.

Premijer TK, Denijal Tulumović, ovim povodom je rekao:

-Danas smo definisali određene pojedinosti, koje su od značaja za potpisivanje projektnog ugovora, ali i samu implementaciju projekta, te se nadam da ćemo do kraja kalendarske godine pripremiti svu dokumentaciju i stvoriti pretpostavke da već od početka naredne godine krenemo i sa konkretnim aktivnostima na školskim objektima.

Nakon što se završe takozvani pripremni radovi, implementacija projekta trajat će, kako je rečeno, tokom 2021. i do kraja 2022. godine. (tk)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here