Vlada TK će podržati otvaranje pogona kompanije “Alma Ras” u Banovićima

Plan kompanije "Alma Ras" je da u ovoj godini investira u opremanje novog pogona, u jednoj od industrijskih hala u iz ranijeg perioda u Banovićama, a u kojem će posao dobiti oko 100 osoba

Pripreme za otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije “Alma Ras” u Banovićima bile su povod za današnji sastanak premijera TK, Irfana Halilagića, sa načelnikom Općine Banovići Begom Gutićem i predstavnicima ove domaće tekstilne kompanije predvođenim direktorom i predsjednikom Uprave  Rasimom Memagićem.

Kako je već ranije najavljeno, plan kompanije “Alma Ras” je da u ovoj godini investira u opremanje novog pogona, u jednoj od industrijskih hala u iz ranijeg perioda u Banovićama, a u kojem će posao dobiti oko 100 osoba.

Ovaj poslovni poduhvat pokazuje spremnost lokalne vlasti u Banovićima za uvođenje raznovrsnih proizvodnih pogona, te transformaciju u područje u kojem rudarstvo jeste dominantna privredna djelatnost, ali u kojem ima i prostora i znanja za druge privredne grane“, istaknuo je danas načelnik Općine Banovići Bego Gutić.

“Alma Ras” je za novi pogon u Banovićima kupila zemljište, pribavljene su sve potrebne dozvole, a Općina Banovići pokazala je dobru volju i spremnost za partnerstvo. Na današnjem sastanku premijer Halilagić i ministar privrede Edin Duraković su izrazili i spremnost Vlade TK da podrži ovaj projekat.

Radi se o značajnoj investiciji domaćeg investitora i mi u tome želimo pomoći. S druge strane, radi se o značajnom doprinosu raznovrsnosti privrede u Banovićima, a sa treće strane ova privredna grana, mislim na tekstilnu industriju, po običaju zapošljava pretežno žensku radnu snagu za razliku od rudarstva koje dominantno zapošljava muškarce. Imajući u vidu sve navedeno, mnogo je razloga zbog kojih će Vlada TK podržati zajedničku viziju načelnika Gutića i gospodina Memagića“, kazao je premijer Halilagić.

Dobra logistička podrška razlog je što je kompanija “Alma Ras” za investiranje u novi pogon odabrala općinu Banovići, objasnio je Memagić.

Olovo nije daleko, a u saradnji sa načelnikom Gutićem pronašli smo i zadovoljavajući objekat. U narednom periodu slijedi nam uređenje i priprema objekta za proizvodnju, te u ovoj prvoj fazi očekujemo da krajem godine uposlimo stotinjak radnika, sa mogućnosšću proširenja u narednim fazama“, kazao je direktor Memagić dodajući da se na realizaciji ovog projekta radi već dvije godine, što također govori o ozbiljnosti investicije.

Uz direktora Memagića, današnjem sastanku prisustvovao je i direktor općeg sektora u kompaniji “Alma Ras” Rešad Behlulović, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK. (t)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *