Vlada TK će odobriti prijem većeg broja prosvjetnih radnika

Rezultat odgovornog odnosa i posebne pažnje koju Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona posvećuje zapošljavanju osoblja u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu, kao i nedavno donesenih pedagoških standarda za osnovno i srednje obrazovanje, znatno je manja pojava tehnološkog viška, naročito u osnovnim školama, koji je ove godine već uspješno zbrinut, rečeno je na danas održanoj konferenciji za novinare.

Ovakav odnos uz kvalitetno zbrinjavanje tehnološkog viška stvorio je mogućnost da se određeni broj nastavnika, koji duži niz godina rade na određeno vrijeme, konačno zaposli na neodređeno vrijeme i time trajno riješe svoja egzistencijalna pitanja.

„Svjesni smo sa se u školama duži niz godina veliki broj pozicija u kontinuitetu raspisuje na određeno vrijeme, čime se nastavnom i drugom osoblju onemogućava zasnivanje stalnog radnog odnosa, koji u današnje vrijeme garantuje određenu ekonomsku sigurnost i stabilnost. Za mlade ljude koji nemaju stalni posao i stabilan izvor prihoda, zasnivanje porodice i planiranje budućeg života postaje dosta otežano. Zbog toga, mnogi, naročito mladi ljudi, gube povjerenje u sistem i traže svoju priliku izvan granica Bosne i Hercegovine“, kazao je ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović.

Pozvao je direktore škola u TK da ove godine, prilikom iskazivanja potreba za narednu školsku godinu, na onim mjestima gdje je to realna potreba, zatraže odobrenje za prijem zaposlenika na neodređeno vrijeme.

„Tako bismo ove godine za sve one pozicije za koje škole iskažu da su im potrebne na neodređeno vrijeme, omogućili raspisivanje konkursa na neodređeno vrijeme, odnosno omogućili da zaposlenici u školama, tamo gdje je to moguće i rezultat realne potrebe, zasnuju stalni radni odnos“, pojasnio je ministar Omerović.

Svoj doprinos rješavanju ove problematike dala je i Komisija za obrazovanje Skupštine TK. Predsjednik Komisije Midhat Čaušević ističe da je „porazna činjenica da od 2.100 pozicija za koje je iskazana potreba na konkursu, samo njih oko 40 (2%) se odnosi na zahtjeve za prijem na neodređeno vrijeme.

“Stoga danas upućujemo apel prema školama da koriguju svoje zahtjeve, jer škole su te koje utvrđuju potrebe, te da do ispravke Konkursa pošalju korekcije i da konačno riješimo dugogodišnji problem zapošljavanja ljudi koji po 10, 15  i više godine rade na određeno vrijeme i svake godine bivaju učesnici konkursa“, rekao je Čaušević.

Zadovoljstvo da je fokus pažnje sa zbrinjavanja radnika za kojim je prestala potreba u oblastima obrazovanja prebačen na prijem uposlenika na neodređeno vrijeme, izrazili su danas i predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja.

„Nekada ranije imali smo oko 300 radnika koji su bili tehnološki višak, a sada nemamo taj problem. Problem sa zapošljavanjem vučemo već nekoliko godina i aktivno je pitanje šta se tu može uraditi? Ova Vlada je smogla hrabrosti da izmijeni pedagoške standarde i otvoren je put prema stabilizaciji normi i možemo pristupiti zapošljavanju na neodređeno vrijeme“, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK Sumedin Kulović, te je apelirao na školske odbore i direktore škola da revidiraju zahtjeve i iskazane potrebe revidiraju u smjeru sagledavanja potreba za angažmanom nastavnika na neodređeno vrijeme, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *