Vlada KS pokreće tužbu zbog Sebijinih prijateljica

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jučer je razriješila dužnosti dosadašnje članove upravnih i nadzornih odbora više zdravstvenih ustanova te imenovala nove.

Između ostalog, na period od četiri godine imenovani su i članovi Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Jedan od osnivača

Tako je Jasmin Kapetanović imenovan za predsjednika Upravnog odbora KCUS-a, a Lejla Brčić, Ernela Eminović, Muvedeta Butmir-Čedić, Ajdin Zulić, Diana Štimjanin-Koldžo, Nusret Popović, Mladen Čuturić, Amra Karić i Josip Nikolić za članove.

Zbog ovakvog imenovanja Vlada Kantona Sarajevo (KS), koja je jedan od osnivača i najvećih finansijera KCUS-a, najavila je tužbu protiv Vlade Federacije BiH. Za Vladu KS, prema informacijama „Avaza“, sporno je to što u Upravni odbor nisu imenovana dva člana Vlade, kako je to zakonom propisano.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Haris Vranić najavio je danas pokretanje tužbe pred nadležnim pravosudnim organima.

– Procedura utvrđivanja prijedloga od strane Vlade KS obavljena je prije više od osam mjeseci. Nažalost mi smo sada iz sredstava javnog informisanja vidjeli imena članova novog UO. U tom novom UO se nalazi samo jedan član kojeg je imenovala Vlada KS. Gledajući strukturu članstva navedenog UO, on je potpuno nezakonit, s obzirom na to da su više od dva imenovana člana ispred ustanove KCUS, a u Zakonu piše da moraju biti iz reda zdravstvenih radnika”, objasnio je ministar Vranić. Vlada FBiH odlučila je imenovati samo jednu članicu, i to bivšu ministricu pravde Lejlu Brčić. Umjesto drugog člana kojeg je predložila Vlada KS, imenovana je Muvedeta Butmir-Čedić, bliska prijateljica direktorice Sebije Izetbegović i šefica nemedicinskih disciplina KCUS-a. I imenovana Ernela Eminović je bliska prijateljica direktorice, a inače je i glavna medicinska sestra u KCUS-u – naveo je Vranić.

11 članova

Upravni odbor KCUS-a ima 11 članova, a po jednog člana predlažu preostala četiri kantona (SBK, ZDK, BPK, USK), dva člana Federalno ministarstvo zdravstva i tri člana ispred reda uposlenika KCUS-a od kojih najmanje dva moraju biti iz reda zdravstvenih radnika kako predviđa Statut KCUS-a, piše Avaz.

Iz Vlade KS smatraju da ona ne može biti član UO iz reda uposlenika KCUS-a jer nije medicinski radnik, što bi, prema zakonu, trebala biti.

Kako Vranić navodi, Vlada FBiH na ovaj način ispunila je želju Sebije Izetbegović.

– I ovoga puta radi se o imenovanju bliskih saradnica generalne direktorice KCUS-a, od kojih dvije nisu zdravstvene radnice. Također je većina imenovanih iz Sarajeva, među kojima je čak njih petero uposleno u KCUS-u – naglasio je ministar Vranić.

Naveo je i kako će se Vlada KS ubrzo izjasniti o najavljenoj tužbi, te pokrenuti konkretne korake u ovom smislu, a sve zbog nepoštivanja prijedloga Vlade KS kao jednog od osnivača i najvećeg finansijera KCUS-a sa oko 150 miliona KM.

I ovaj put, kako je dodao, kao i prethodnih godina Federalno ministarstvo, koje i predlaže Vladi FBiH listu članova UO na osnovu pristiglih prijedloga, ne prihvata predložene kandidate Vlade Kantona Sarajevo kao osnivača.

– Moram naglasiti da će se ovo sigurno odraziti na budući način finansiranja KCUS-a iz Fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Vlada KS neće dozvoliti dalje ponižavanje Kantona Sarajevo sa ovakvim postupcima i sigurno ćemo revidirati dosadašnju dodjelu finansijskih sredstva koja se uplaćuju KCUS-u – istakao je Vranić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *