Vlada FBiH razriješila Solaka s pozicije direktora FUCZ, cijelo vrijeme primao plaću!

Direktor Federalne uprave za civilnu zaštitu, zbog osude za krivično djelo i zbog izdržavanja kazne zatvora mora biti odsutan s rada u državnoj službi duže od šest mjeseci
vlada fbih na hitnoj sjednici razrijesila fahrudina solaka osudjenog zbog nabavke respiratora duznosti direktora fucz
Fahrudin Solak više nije direktor FUCZ-a (Foto: Arhiva)

Vlada Federacije BiH je danas na hitnoj, telefonski održanoj, sjednici donijela Rješenje kojim se Fahrudin Solak razrješava dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite, sa danom 26.1.2024. godine, zbog ispunjavanja uslova za prestanak radnog odnosa u organu državne službe u skladu sa članom 51. stav (1) tačka i) Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH.

Kako je navedeno u obrazloženju donesenog Rješenja, Komisiji za administrativna pitanja Vlade Federacije BiH 12.2.2024. godine dostavljena je informacija Federalne uprave civilne zaštite, u čijem prilogu je dostavljen akt Suda Bosne i Hercegovine.

Komisija je zatražila od Agencije za državnu službu Federacije BiH Mišljenje o prekidu radnog odnosa. Ova agencija je 27.2.2024. godine dostavila Mišljenje u kojem se, između ostalog, navodi da su ispunjeni uslovi iz člana 51. stav (1) tačka i) Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH za prestanak radnog odnosa državnom službeniku Fahrudina Solaka, na radnom mjestu – Direktor Federalne uprave za civilnu zaštitu, zbog osude za krivično djelo i zbog izdržavanja kazne zatvora mora biti odsutan s rada u državnoj službi duže od šest mjeseci, što je utvrđeno pravosnažnom Presudom Suda BiH.

Imajući u vidu navedeno, Komisija za administrativna pitanja Vlade Federacije BiH je na jučerašnjoj hitnoj sjednici utvrdila Prijedlog rješenja o razrješenju direktora Federalne uprave civilne zaštite sa danom 26.1.2024. godine, s obzirom na navode iz akta Suda BiH da je Presuda postala pravosnažna 26.1.2024. godine. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *