VKBI: Stavovi koje je iznio ambasador SAD u BiH, Nelson, neophodni su u procesa približavanja i uključivanja u EU i NATO

0
427

Stavovi koje je iznio ambasador SAD u BIH Eric Nelson o neophodnosti reformi Ustava Bosne i Hercegovine, u kontekstu procesa približavanja i uključivanja u euro-atlanske saveze (EU i NATO) su potpuno jasne i utemeljene.

Smatraju ovo iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

Dodaju da je svima jasno da će Bosna i Hercegovina temeljito morati mijenjati svoj Ustav na putu pridruživanja u Evropsku uniju.

– Jasno je iskazana i politička volja svih političkih stranaka koje su zastupljene u parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine o putu BiH u EU. Dodikov SNSD je također javno parafirao politički stav da BiH treba biti dijelom EU. Prema tome ambassador Nelson samo je izrazio podršku tim procesima države koju predstavlja, a koje su bh političari javno iskazali, navode iz VKBI i dodaju:

– Ono što je teško razumjeti jeste današnji javno izneseni stav člana Predsjedništva BIH Milorada Dodika da: “..ako želite mijenjati Ustav prije toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta, pa tek onda da to ide u parlament… Nisu tačna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u parlamentu..“

Iz VKBI kažu da je ovakva izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je sramotna, besmislena i bespotrebna i dodaju da je elementarna stvar koju član Predsjedništva BIH treba i mora znati jesu odredbe Ustava Bosne i Hercegovine.

– Članom X tačka 1. Ustava Bosne i Hercegovine jasno je preciziran i propisan način izmjene Ustava BIH: „Ovaj Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu.“ Dakle, nikakva entiteska saglasnost o izmjenama Ustava BIH nije potrebna niti propisana Ustavom BIH, navode iz VKBI i dodaju:

– Dodik, iz njemu jasnih razloga ili ne znanja (što bi bilo poražavajuće za funkciju koju obavlja), poistovjećuje pitanja izmjena i/ili dopuna Ustava BIH i pitanja nadležnosti države i entiteta.

Ostaje nejasno zbog čega Milorad Dodik na ovako krupnim pitanjima, koja su posve jasna, dezavuiše bosanskohercegovačku javnost i bruka instituciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine i samoga sebe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here