Na Blidinju tečaj tehnika spašavanja Saveza GSS-a u BiH

U GSS-u se nema ni kad pričati o ovim dnevnopolitičkim temama i zato je GSS jedna od najljepših priča i o pomirenju i o budućnosti BiH

0
172
GSS BiH vježba Blidinje

Na nekoliko lokacija u Parku prirode Blidinje održava se sedmodnevni Tečaj ljetnih tehnika spašavanja Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini. Prema planu i programu obuke GSSuBiH temeljenom na preporukama i standardima Međunarodne komisije za gorsko spašavanje (ICAR) tečaj provodi tim od 11 instruktora i instruktorskih kandidata GSSuBiH.

Devetnaest budućih gorskih spašavatelja moraju proći prilično zahtjevan put da bi se pridružili kolegama u nekoj od 22 članice s prostora cijele Bosne i Hercegovine.

„Da bi postali gorski spašavatelji trebate završiti pet temeljnih obuka: to je traganje spašavanje za nestalim osobama, tečaj medicine i gorskog spašavanja, ljetni tečaj, zimski tečaj i tečaj speleospašavanja. Tek onda, i nakon dvije godine stažiranja stječete uvjete da polažete za značku gorskog spašavatelja“, objašnjava Marino Vidović, predsjednik GSSuBiH

Na tom putu bude i odustajanja, no, ako je suditi po ovoj generaciji, neće ih biti.

„Motiv je pomaganje unesrećenima, da im pristupim, da pomognem ko je u nevolji“, kaže Semir Vavajić, kandidat iz Živinica.

„Već su kolege bile u GSS-u pa sam vidio šta oni rade, i tako da sam se priključio i ja. Vidio sam da je to jedan human poziv“, ističe Marko Karačić, kandidat iz Širokog Brijega.

Oni su volonteri koji dolaze iz različitih gradova, različitih su identiteta i inih pripadnosti, no, kad je spašavanje ljudskih života u pitanju, žurno se mobiliziraju i djeluju kao jedno.

„Mi smo jedna obitelj, učimo se da radimo svi kao jedno i zato i pokazujemo našim ljudima da možemo opstati samo ako radimo kao tim“, naglašava Marijana Dadić, instruktorica iz stanice GSS-a Čapljina.

„U GSS-u se nema ni kad pričati o ovim dnevnopolitičkim temama i zato je GSS jedna od najljepših priča i o pomirenju i o budućnosti BiH i zato sam ja tu i zato se tu dajem svim srcem“, poručuje Dalmir Mišković, pripadnik GSS-a BIH K10.

No, ni to, a ni činjenica da je u protekle dvije godine spašeno puno ljudskih života u 224 akcije, što na kopnu, što na vodi, pod vodom ili zemljom, nije motiviralo državu da Gorsku službu spašavanja stavi u normalne pravne okvire, piše FTV.

„Tu smo za sve građane, ne samo za unesrećene u planini, djelujemo u poplavama, djelujemo u raznim segmentima gdje je potrebno državi“, ističe Enes Bešić, instruktor i pročelnik stanice GSS Srebrenik.

„Odgovaramo na sve pozive, svih operativnih centara svih razina civilne zaštite, svih operativnih centara MUP-ova, na dojave samih građana, ljudima kojima je potrebna naša pomoć, međutim, za sada smo riješeni samo malo u Zakonu o zaštiti za spašavanje“, dodaje Marino Vidović, predsjednik GSSuBiH.

A dok čekaju inertnog zakonodavca ovi volonteri nesebično pomažu ljudima u nevolji, probijaju se kroz bespuća, dostavljaju lijekove i hranu, tragaju za izgubljenima i neprestano se usavršavaju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here