Visoko, Ilijaš, Lukavac i Zenica jutros najzagađeniji gradovi, u Tuzli indeks 101

0
648

Usljed stabilizacije vremenskih prilika poboljšan je indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i jutros u 7.00 sati iznosio je 50 i to na mjernoj stanici Bjelave i na granici je kvaliteta dobar (od 0 do 50).

U ostalim gradovima Indeks kvaliteta zraka jutros je nezdrav: u Visokom 168 i Ilijašu 166, Lukavcu 152 i Zenici 151.

Stanovništvo se u tim gradovima upozorava na moguće pojave pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Indeks kvaliteta zraka jutros u Tuzli iznosi 101 i Jajcu 114 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva. Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na području tih gradova trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). (Fena, tl – Foto: Arhiva)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here