Visoki zvaničnici Njemačke danas stižu u posjetu BiH

0
221
njemacki visoki zvanicnici posjeta bih
(Foto: Ilustracija, vb)

Nekoliko njemačkih zvaničnika danas dolazi u višednevnu posjetu BiH.

Specijalni izaslanik njemačke Savezne vlade za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarrazin boraviće u posjeti Sarajevu i Mostaru.

Zajedno sa potpredsjednicom Bundestaga, gospođom Aydan Özoğuz, državnom ministricom za Evropu i klimu pri MVP Njemačke, gospođom dr. Annom Lührmann i Bundestaga, Adisom Ahmetovićem, učestvovat će na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

Tokom svog boravka u Sarajevu sastat će se i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Josipom Brkićem. Osim toga, planirani su daljnji sastanci sa ekološkim aktivistima i predstavnicima civilnog društva. U Mostaru će se Manuel Sarrazin sastati s gradonačelnikom Marijom kao i s aktivistima za ljudska prava i projektnim partnerima na licu mjesta.

Državna ministrica za Evropu dr. Anna Lührmann boraviće u posjeti Sarajevu će voditi razgovore s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, generalom EUFOR-a Wesselyjem i zamjenikom ministra vanjskih poslova, Josipom Brkićem. U razgovorima će biti riječi o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, predstojećim izborima u oktobru i pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Potpredsjednica Bundestaga Aydan Özoğuz u posjeti Sarajevu također će se, osim sudjelovanja na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, sastati s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i predstavnicima raznih nevladinih organizacija kao i s predstavnicima različitih vjerskih zajednica u Sarajevu. (Vijesti.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here