Više od 90 zemalja zatražilo vanrednu pomoć od MMF-a zbog pandemije koronavirusa

0
775

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vanrednu finansijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u čelnica MMF-a Kristalina Georgieva.

– Nikada u historiji MMF-a nismo svjedočili zaustavljanju svjetske ekonomije. Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna financijska kriza prije desetak godina – rekla je Georgieva na online konferenciji za medije, zajedničkom sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), prenosi Al Jazeera Balkans.

Georgieva je rekla da su najteže pogođene ekonomije u razvoju i rastuće ekonomije te da su izgubile gotovo 90 milijardi dolara.

MMF posebno zabrinjava mogućnost da se nedavni ekonomski rast afričkih zemalja preokrene.

Georgieva je najavila da će MMF iskoristiti svoju ušteđevinu za vanredna stanja od bilion dolara kako bi pomogao pogođenim ekonomijama, uključujući afričke zemlje koje bi inače morale birati između borbe protiv novog koronavirusa i toga da nahrane svoje stanovništvo.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je zemlje da suspendiraju naplatu medicinskih usluga i osiguraju besplatno testiranje i zdravstvenu zaštitu za slučajeve Covida-19.

– Ako ljudi odgađaju ili odustanu jer si to ne mogu priuštiti, ne štete samo sebi nego otežavaju nadzor nad pandemijom i dovode društvo u opasnost – rekao je.

Čelnik WHO-a izvijestio je da su zemlje donatori već obećale ili uplatile gotovo 690 miliona dolara za WHO-ov plan odgovora na Covid-19, što je više od zatraženih 675 miliona dolara.

Broj slučajeva zaraze Covidom-19 u svijetu ove je sedmice prešao je milion, a umrlo je više od 50.000 oboljelih. (f, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here