Više od 125 stradalih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji

0
143
poplave njemacka belgija potraga nestale osobe
Više od 125 stradalih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji (Foto: SkyNews)

Spasioci tragaju za stotinama nestalih nakon što je istorijska poplava pogodila Njemačku i Belgiju te odnijela najmanje 125 života.

Broj smrtnih slučajeva u Njemačkoj je najmanje 106 dok je u Belgiji stradalo 20 osoba, posljednji su podaci njihovih vlasti. Najviše umrlih usljed poplava je u njemačkoj pokrajini Rajna-Palatinat gdje su stradale 63 osobe.

U Njemačkoj i Belgiji se traga za 1.300 osoba. Spasioci su tokom petka navečer pokušavali da dođu do ljudi koji žive u udaljenim njemačkim selima kako bi im pružili osnovne potrepštine i potrebnu pomoć.

Hiljade osoba je ostalo bez doma nakon što im se, usljed jake kiše, voda izlila u kuće i stanove. Usljed bujice, brojni automobili su uništeni, a u zapadnoj Njemačkoj, južno od Bona, uništene su i električne mreže s obzirom na trenutnu katastrofu. Slična je situacija i u nekim drugim dijelovima država.

Europska meteorološka agencija je upozorila na mogućnost velikih poplava zbog najave obilne kiše koja je nivo rijeka dovela do nezapamćene granice, do koje nisu došle u 500, ćak i 1.000 godina.

Osim Njemačke i Belgije, poplave su pogodile i Luksemburg, Nizozemsku i Švicarsku. Ova ogromna nepogoda koja je snašla zapadni dio Europe aktuelizirala je problem klimatskih promjena na koji aktivisti već godinama intezivno upozoravaju. (tl, kl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here