Virus kosi u Grčkoj: Ne pomažu vakcine, zaražen i predsjednik

U Grčkoj je registrovan nagli porast broja teških slučajeva obolijevanja od gripa i umiranja od te bolesti.

Po Nacionalnoj organizaciji za javno zdravstvo (EHOD), od oktobra do prošle nedjelje prijavljeno je 59 teških slučajeva gripa, od kojih je 50 liječeno na odjeljenjima intenzivne njege.

Samo prošle nedjelje 27 od 50 slučajeva primljeno je na intenzivnu negu. Ukazuje se da se 42,4 odsto pacijenata u odjeljenjima intenzivne njege razboljelo iako su bili blagovremeno vakcinisani protiv gripa.

U Grčkoj je ukupno prijavljeno 13 smrtnih slučajeva od komplikacija te bolesti, od čega je sedam bilo na odjeljenjima intenzivne nege.

Takođe je povećan broj posjeta ljekarima pacijenata sa simptomima gripa: sa oko četiri odsto od ukupnog broja početkom ovog mjeseca, na šest odsto u drugoj nedjelji januara.

Od ukupno 205 kliničkih uzoraka koje su bolnice poslale nadležnim laboratorijama prošle nedjelje, 39 odsto je bilo pozitivno na viruse gripa.

Većina virusa gripa je bila “tipa A”, a preovlađuju “podtipovi A (H1N1)” i “A (H3N2)”.

Ministarstvo zdravlja je izdalo cirkular sa uputstvima o mjerama predostrožnosti za sprečavanje širenja gripa u školama, počev od toga da oboljeli đaci i nastavnici ne izlaze iz kuće sve dok im ne prođe povišena temperatura, i bar još 24 sata pošto im više ne budu bili potrebni antipiretici.

Školama je preporučen detaljan niz higijenskih mjera.

Zaražen i predsjednik

Ministarstvo zdravlja će u školama podijeliti uputstva o preventivnim mjerama da bi se spriječilo širenje virusa u učionicama.

Istovremeno, grčka agencija ANA je objavila da je predsjednik Pavlopulos primljen u bolnicu sa simptomima virusne infekcije.

Bolnički izvori navode da će on ostati tokom noći u bolnici i da će mu tom prilikom biti obavljen i redovan godišnji pregled.

Iz Predsjedništva je prethodno objavljeno da je Pavlopulos otkazao sve za danas planirane sastanke. (Beta)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *