Vijeće ministara BIH: Gradiće se obje gasne interkonekcije

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojilo je nekoliko važnih odluka, a između ostalog one koje su usvojene tiču se i Južne i Istočne interkonekcije.

Vijeće ministara održalo je danas 11. redovnu sjednicu na kojoj su raspravljali o 26 tačaka te je usvojeno nekoliko važnih odluka, prenose Vijesti.ba.

Ministri su jednoglasno usvojili odluku koja se tiče Nacrta osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda „Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske“ na pravcu Zagvozd (Hrvatska) – Posušje (BiH) – Novi Travnik sa odvajanjem za Mostar.

Usvojen je i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda „Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije“ na pravcu granica Srbija – Bosna i Hercegovina – Bijeljina – Banja Luka – Prijedor – Bosanski Novi.

Usvojene su i odluke koje se odnose na Nacrt zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine.

– Dogovor donosi rješenja i našu zemlju vodi naprijed. Konflikt i svađe koriste samo političarima, garantuje mandat i plate – izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, prenose Vijesti.ba.

Ipak, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović izjavili su kako neće podržati gradnju plinovoda. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *