Video/Šarović: “Ovo je posljednja godina da se Dodik i SNSD osmjehuje, uvjeren sam da mu je došao kraj”

Dodikova blokada države i narušavanje Dayonskog sporazuma, glavna je tema današnjeg gostovanja Mirka Šarovića, predsjednika SDS-a i državnog poslanika. Mirko Šarović je bio gost Dnevnika u 17 O Kanala.

“Mislim da sigurno treba tražiti neku vrstu kompromisa ili dijaloga među političkim opcijama u BiH. Mislim da je to jedini izlaz, ne mislim da je u ovakvoj atmofseri moguće bilo šta pokrenuti sa mrtve tačke. Vjerovatno će ove tenzije da traju, ali tenzijama ne možemo naći kompromis. Potrebno je da se neke stvari resetuju, jedino u to vjerujem.”

Šarović je naglasio da nije dobra atmosfera ako se likuje na posljednju odluku Ustavnog suda BiH.

“Sa druge strane, blokadom institucija računati da je to dobra osnova za promjenu stanja je pogrešno. Ni jedno ni drugo nije rješenje.”

Rješenje, kaže vidi u tome da se u nekoj fazi sjedne i razgovara o uzrocima.

“Uvijek smo gubili mjesece, ovaj put ćemo možda izgubiti cijelu godinu. Uvjeren sam da nema bilo kakvog razgovora dok je ova vrsta tenzije i krize, koja još uvijek ja mislim, nije doživjela vrhunac”.

Smatra da ne treba kriti to da je u RS-u većinsko negativno raspoloženje prema Ustavnom sudu i odluci Ustavnog suda.

“U Republici Srpskoj je većinsko rapoloženje negativno i prema Ustavnom sudu i prema odluci suda, to ne treba kriti. Rekao sam da ne ničemu ne vodi priča o secesiji i otcjepljenju. To može samo da služi produbljivanju krize.”

“Treba da znamo da je ova godina izgubljena, od napretka, približavanja EU, od investicija, to treba zaboraviti i vjerovatno će biti jedna od najgorih”, naglasio je Šarović za O Kanal.

“Rekao sam to odmah na početku kada je formiran ovaj Savjet ministara, a ova kriza nije bila ni u najavi. Nisam se prevario, sada sam u potpunosti siguran da će se ova izvršna vlast valjati u blatu. Da li će nečim biti prekinuta, da li će se neka magija desiti, čisto sumnjam. Mislim da je ovaj Savjet ministara sazdan da bi otvorio te tihe ratove i bavio se sam sa sobom, a najmanje onim čime bi trebao da se bavi.”

Građanima je poručio da ne aplaudiraju mnogo političarima.

“Ja mislim da neće biti napretka, to je potpuno jasno i da mnogo ne aplaudiraju političarima. Da možda pokušaju više da misle svojom glavom. Mislim da je ovo srljanje. Ne vjerujem da ću se prevariti da će ovo da traje do lokalnih izbora i da ćemo omamiti sve naše građane i da će oni na jesen razmišljati nekom omamljenom glavom. Vjerovatno će lokalni izbori biti pod dojmom krize”.
Šarović o Miloradu Dodiku

“Mi činimo sve da ta naša SDS sredina u Semberiji i Bijeljini ostane kompaktna. Zbog toga sam rekao ne može biti i njihov i naš, malo tamo, malo vamo, toliko se to reflektuje na politiku SDS-a da taj luksuz sebi ne smijemo dozvoliti. Onaj ko ne bude to poštovao bit će sankcionisam u skladu sa pravilima stranke. Mi smo strpljivi i vjerujem da će svi shvatiti da nije moguće voditi politiku stranke SDS-a, suprotstavljenu politici Dodika, na način da sad sklapamo pakt. Mi nemamo skoro ništa zajedničko, to može da bude samo interesno, suviše interesno”.
“Dodiku je došao kraj”

“Mi sutra otvaramo zvanične razgovore sa PDP-om, uzet ćemo i u obzir i druge političke opcije. Loš izborni zakon učinio je političku scenu takvom, PDP i mi se odupiremo tome. Nastojimo biti potpuno autonomni od pogubnog utjecaja Dodika. Za njega i njegovu stranku vjerujem, i uvjeren sam da je posljednja godina u kojoj mogu da se osmjehuju. Uvjeren sam da je konačno došao njegov kraj”.

U nastavku pogledajte cijelo gostovanje Mirka Šarovića u Dnevniku O Kanala.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *