Video/Goodyear predstavio gume koje se same obnavljaju

0
155

GOODYEAR guma budućnosti namijenjena je električnim vozilima i ima sposobnost sama obnavljati gazni sloj. A to nije sve.

Kako bi pomogao vozačima izbjeći čekanje na promjene guma, Goodyear je predstavio novi intrigantan koncept pod nazivom reCharge, a riječ je o gumama koje mogu same obnavljati gazni sloj.

U središtu gume nalazi se kapsula koje sadrži tekuću smjesu obnovljivih materijala. Putem sustava cijevi, tekućina se kreće od središta prema vanjskoj strani gume, popunjava gazni sloj na površini kotača gdje se suši i postaje čvrsta gradeći ponovo njihovu strukturu. To praktično znači da gume nikada neće biti bez odgovarajućeg profila. Ipak, ako ove gume postanu stvarnost, morat će se naručivati zamjenske tekućine.

Iz Goodyeara kažu da će vremenski rok zamjene kapsule ovisiti o brzini trošenja gazišta, na što utječu razni čimbenici, kao što su različiti obrasci i načini vožnje, učestalost korištenja vozila, kao i koliko daleko se vozi, navodi Popular Mechanics.

Zato u gumi postoje senzori koji mogu izračunati postotak trošenja gume i upozoriti korisnika na vrijeme kada je potrebna zamjena kapsule.

“Kada se površina gaznog sloja istroši i potrebna je dopuna, tlak u sustavu opada”, objašnjava Doug Grassian iz kompanije Goodyear. To omogućava da se tekućina iz kapsule oslobodi i da kroz sustav cijevi dođe do vanjskog dijela gume. Kako se gazni sloj obnavlja, ponovo se uspostavlja ravnoteža tlaka, što zaustavlja dotok tekuće smjese.

Kako bi se gazni sloj dodatno ojačao, u tekuću smjesu za njihovo punjenje ugrađena su specijalna vlakna inspirirana paukovom svilom – ultra čvrstom tvari koja je jača od čelika, a fleksibilnija od gumene trake. Podršku vanjskom dijelu gume čini pneumatski okvir što, prema navodima Goodyeara, eliminira mogućnost da se guma isprazni ili probuši.

Goodyear navodi da se tekuća smjesa može prilagoditi individualnim navikama vozača, kroz profil vozača koji pokreće umjetna inteligencija i koji će prikupljati podatke o vozačevim navikama. Mogu se izabrati različite smjese ovisno o klimi, uvjetima na cesti ili načinu na koji vozač želi putovati, od vožnje autocestom do možda čak i off-roada.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here