Veliko finale u Sarajevu: 700 učesnika za kraj 11. Sportskih igara mladih (Foto)

Nakon održanih takmičenja u 45 bh. gradova, više od stotinu dana putovanja širom Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je završeno i Veliko finale Plazma Sportskih igara mladih.

Sarajevo je u periodu od 6.7. do 8.7. bilo domaćin najboljim ekipama iz svih dijelova Bosne i Hercegovine na završnici ovogodišnjih Igara. Finalu je prisustvovalo 700 dječaka i djevojčica. Specijalni partner Igara je, i ove godine, Olimpijski komitet BiH koji podržava projekte koji imaju za cilj jačanje sportskog sistema u BiH te promoviše olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo poštovanje, izvrsnost i fair play.

Igre u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a implementiraju projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“ kako bi svako dijete imalo priliku za fer odrastanje.

Prije svečane dodjele medalja, male košarkašice družile su se sa Maricom Gajić koja je ujedno proglašena i za Ambasadoricu Plazma Sportskih igara mladih. Video čestitke Marici, poslali su Amel Tuka, Edina Begić, njena bivša trenerica Dragana Čojić i drugi.

Veliko iznenađenje za male SIMovce bio je dolazak i velikog prijatelja Igara, rukometnog reprezentativca BiH – Mirsada Terzića.

„Posebna mi je čast biti Ambasadorica Igara i nadam se da ću svojim trudom, ponašanjem i sportskim uspjesima biti dobar uzor svim mladim sportistkinjama“ kazala je Marica Gajić.

Medalje su u 2021. godini otputovale u Brčko, Zenicu, Srebrenicu, Trebinje, Gornji Vakuf-Uskoplje, Maglaj, Bijeljinu, Mostar, Tuzlu, Čitluk, Obudovac, Doboj i Sarajevo, a pobjednici ovogodišnjih Igara predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom finalu Igara u Splitu gdje će naši mali reprezentativci odmjeriti snage sa dječacima i djevojčicama iz Srbije i Hrvatske.

Ovogodišnje finale Vitalia Cup-a, takmičenja u odbojci, donijelo je mnogo zanimljivih susreta, dobrih poena i neizvjesnosti, a mnoge utakmice su se igrale u tri seta. Finalnu utakmicu igrale su djevojčice iz ekipa „Smeč“ iz Širokog Brijega i ekipa „Libero“ iz Bijeljine koje su u konačnici osvojile prvo mjesto.

Partner ovogodišnjeg državnog i međunarodnog finala je Svjetska šahovska federacija – FIDE. Coca-Cola Cup, takmičenje u malom nogometu za dječake i djevojčice koji su 2006. godište i mlađi, već devetu godinu zaredom se održao u BiH, a najbolje ekipe borile su se na finalu za titulu najboljih u državi.

Ovogodišnja takmičenja u malom nogometu za djevojčice održavaju se pod pokroviteljstvom UEFA Foundation for children, a direktan prenos finalnih susreta najboljih ovogodišnjih ekipa, realiziran je na SK kanalu. Pobjednici ovogodišnjeg takmičenja u malom nogometu u kategoriji 2006. godište i mlađi su ekipe „Kost i koža“ iz Banovića i SFK 2000 Sarajevo iz Sarajeva.

Igre će svoje ovogodišnje aktivnosti nastaviti kroz BH Telecom SIM Turneju radosti, saopćerno je iz Organizacionog odbora SIM-a.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *