Veliki broj rudara pred zgradom Vlade FBiH traže svoja prava (Foto)

Predsjednik Sindikata Sinan Husić potvrdio je da se radi o radničkom neposluhu ukupno 6.800 rudara u FBiH, koji je počeo jutros u sedam sati

0
547

Radnici sedam rudnika u FBiH, koji posluju u okviru koncerna JP Elektroprivreda BiH, okupili su se danas na protestu ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo pravilnicima o platama i radnom učinku.

Organizatori očekuju da im se pridruži više od hiljadu rudara koji će zatražiti stavljanje van snage spornih pravilnika, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog preduzeća, kao i uvezivanje radnog staža radnicima.

Također će zatražiti utvrđivanje minimalne plate od hiljadu KM u rudarstvu u FBiH.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, inače organizatora današnjeg protesta, ranije su kazali da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

U jutarnjim je satima, podsjetimo, u znak podrške rudarima koji dolaze na proteste u Sarajevo, obustavljen rad u sedam rudnika u FBiH, koji su u vlasništvu Elektroprivrede.

Ministar industrije, energetike i udarstva u Vladi FBiH, Nermin Džindić, pokušao je u pratnji policije da se obrati rudarima, ali se ubrzo povukao, piše Anadolija.

Predsjednik Sindikata Sinan Husić potvrdio je da se radi o radničkom neposluhu ukupno 6.800 rudara u FBiH, koji je počeo jutros u sedam sati.

– Ovo nije simbolična obustava, a do kada će trajati ne zavisi od nas, nego od predstavnika vlasti FBiH, menadžmenta rudnika i Elektroprivrede BiH – rekao je Husić za RSE. (Foto: Vijesti.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here