Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović!

Ministrica vanjskih poslova ⁦Velike Britanije⁩ Liz Truss danas sankcionisala dvoje bh. političara, Milorada Dodika i Željku Cvijanović.

Dodik i Cvijanović su pod sankcijama zbog njihovih aktivnosti na podrivanju legitimiteta i funkcionalnosti BiH, potvrdio je ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field.

Oznake, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, prve su pod sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu, navodi se.

UK vjeruje da par namjerno podriva teško postignut mir u Bosni i Hercegovini.

– Ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima, obje osobe su iskoristile svoje pozicije vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske – jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine – što je direktno u suprotnosti sa ustavom zemlje, navodi se.

Milorad Dodik je pokrenuo akciju za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku, narušavajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida.

U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović je iskoristila svoju kancelariju za podnošenje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na entitetski nivo. Cvijanovićeva je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici.

Radeći u koordinaciji sa SAD i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, ministar vanjskih poslova se nada da će današnja objava potaknuti druge nacije da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje, kaže se u saopćenju.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss je rekla:

– Ovo dvoje političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni Putinom, njihovo nepromišljeno ponašanje ugrožava stabilnost i sigurnost širom Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost. Postupci i retorika Dodika i Cvijanovićeve prijete da ponište 26 godina teško stečenog mira i stabilnosti i potkopaju Opšti okvirni sporazum za mir (Dejtonski mirovni sporazum), koji je okončao neprijateljstva 1995. godine, navodi se u saopćenju za javnost ambasade Velike Britanije.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *